KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Angolnyelv-tábor a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. augusztus 12.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) második alkalommal szervezett angolnyelv-tábort a Munkácsy Mihály Magyar Házban augusztus 7-11. között.

 

A KMNE kiemelt céljai közé tartozik minél több olyan program szervezése, ahol a tagcsaládok minőségi időt tölthetnek együtt. A szervezet az iskoláskorú gyerekek számára már évek óta különböző nyári táborozási lehetőségeket biztosít. Ezúttal a tavalyi nagy népszerűségnek örvendő angol nyelvtáborral igyekeztek ismét vonzóbbá tenni a nyelvtanulást a 9–15 év közöttiek körében.

 

A tábor megszervezését és levezetését idén is a munkácsi Alfa Nyelviskola tanárai vállalták fel, akik rendkívül színes programmal fogadták a lelkes résztvevőket. Kosztyu Julianna, a tábor szakmai vezetője elmondta, a gyerekekkel korosztályok szerint négy csoportban foglalkoztak a nyelviskola oktatói, akik ezúttal is alapvetően a beszédkészség fejlesztésére helyezték a hangsúlyt.

 

Az ötnapos tábor során minden nap változatos és kreatív témákat érintettek, melyeket a játékos feladatoknak köszönhetően az iskolások gyorsan elsajátítottak. „A cél az, hogy nyáron játszva és szórakozva egy kicsit mélyítsék a gyerekek a tudásukat angol nyelvből.

 

Arra törekszünk, hogy a kezdők kedvet kapjanak az angol nyelv tanulásához, míg a haladók elmélyítsék a már megszerzett tudásukat” – hangsúlyozta a program fontosságát a táborvezető. Hozzátette, bár a délelőttök a tanulással teltek, emellett délutánonként különböző szórakoztató programok várták a gyerekeket: hétfőn angol nyelvű filmet néztek meg magyar feliratozással – melyhez popcorn és kóla is társult –, másnap vetélkedőn mérték össze tudásukat, szerdán városfelfedező térképes kvízjátékon vettek részt, csütörtökön kutyaterápia és kézműves-foglalkozások várták őket, s végül pénteken táncházzal zárult a tábor.

  

A Munkácsy Mihály Magyar Ház kiváló helyszínként funkcionált, hiszen az intézmény lehetőséget biztosít az ismeretszerzésre is. Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere elmondta, a Latorca-parti város központjában álló impozáns épület kulturális központként működik, ezért számos kulturális programnak biztosít helyszínt.

 

Ezek azonban nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is szólnak. „Nyáron milyen gyerekprogram jut eszébe minden embernek? Természetesen a klassz nyári tábor, s ilyen klassz nyári táborokat szerettünk volna mi is szervezni. Így kezdődött el múlt évben az első ilyen táborozó szezonunk, amikor a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete keresett meg minket azzal, hogy befogadnánk-e az angol nyelvtáborukat. Ezután szerveztük meg a magyartábort, s ebben az évben újra táborozunk” – emelte ki Pfeifer Anita.

 

Az itt táborozó gyerekeknek lehetőségük van megtekinteni a bankmúzeumot, valamint az állandó Munkácsy-kiállítást, illetve megismerkedhetnek a tetőtéri galériában jelenleg kiállított Larisza Brovdi-festményekkel is, s emellett a felújított, folyamatosan szépülő belső udvar pedig kiváló helyszín a szabadtéri játékokra. A táborozók számára a Munkácsy Mihály Magyar Házban működő Monarchia étterem biztosítja az étkezést. A séf külön figyelmet fordított arra is, hogy a heti menüsor a gyerekek kedvenceiből álljon.

 

A tábor sikerét támasztja alá, hogy a Beregszászi és a Munkácsi járásból érkezett gyerekek nagy örömmel vettek részt benne, s a visszajelzések alapján a közösséghez való tartozás érzésének átélése szempontjából is hasznos volt, hiszen nemcsak angol nyelvtudásukat fejleszthették itt, hanem új ismeretségekre, új barátokra is szert tehettek.

 

A nyelvtábor Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

 

Forrás:

Csuha Alexandra

Kárpátalja hetilap

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár