KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

HAZA-VÁR-LAK, -valódi védelem, közösség, támasz,...

2023. október 4.

...avagy Erdélyben is otthon vagyunk a nyíregyházi nagycsaládos barátainkkal.

 

Szeptember 30-tól október 1-ig kétnapos erdélyi szakmai programon vett részt a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete és a nyíregyházi Családi Kör Egyesülete kis csapata. A program fő célja: a külhoni nemzetrész értéktárainak felfedezésére, ezen belül is az erdélyi értékek kutatása Köröstárkányban, jó gyakorlatok megismerése a Pro Tharkan Egyesületnél.

 

Legfontosabb céljaink voltak még a 2 napos program során: a helyi magyar közösség kulturális, etnikai értékeinek megismerése, megőrzése, védelme, képviselete.  A honismereti kirándulás alkalmával a helyi érdekek és a környezet védelme, a nemzeti önazonosság és összetartozás tudatosítása és erősítése, a régiók közötti összetartozás erősítése, családbarát szemlélet terjesztése, határokon átívelő családbarát közösségek szervezése a Kárpát-medencében.

 

Első úticélunk a Mézged-i Czárán Gyula cseppkőbarlang volt, ezután a magyarremetei Árpád-kori templomot látogattuk meg, majd késő délután Köröstárkány felé vettük utunkat, ahol megkoszorúztuk a helyi Mártírok és Hősök emlékművet. Mindenki egészségesen elfáradva foglalta el szállását a helyi vendéglátóinknál, akik valódi, erdélyi vendégszeretettel fogadtak bennünket. Másnap délelőtt a Kakukk-mezői állatparkot látogattuk meg. A program zárásaként részt vettünk a IV. Gyepűőr találkozón a Pro Tharkan Egyesület önkéntesei által készített finom bográcsos ételeket kóstolhattuk, Gábor Ferenc, az egyesület elnöke könyvbemutatót tartott, lehetett íjászkodni, kipróbálni a fafestést és a kőfestést. Délután kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével zártuk a programot, majd elköszöntünk köröstárkányi barátaninktól, s hazafelé vettük utunkat.

 

Hálásak vagyunk köröstárkányi Pro Tharkan Egyesületnek, s Gábor Ferenc elnöknek a szervezésért, a sok-sok segítségért, amelyet a program lebonyolítása során nyújtottak számunkra. Köszönjük szépen Gábor Hunor honismereti előadásait, isméét sokat tanulhattunk tőle.  Szívből köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a kétnapos rendezvény anyagi támogatását.

 

Lévai Andrea, a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete elnöke

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék