KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Éltető hagyomány – Szüreti bál a nagycsaládosoknál - Hit, hűség, szeretet

2023. október 9.

Minden hagyományőrző programunkkal az a célunk, hogy gyerekeinknek átadjuk azokat a nagyszerű élményeinket, amelyeket ifjúkorunkban mi is megéltünk, amelyek akkor boldogságot és vidámságot hoztak életünkbe, hangzott el a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) hagyományos szüreti bálján, amelynek első fordulóját több mint kétszáz résztvevővel a Munkácsy Mihály Magyar Házban tartottak. Mint a szervezőktől megtudtuk, a Latorca-parti városban lezajló nagyszerű alkalom után hamarosan az ugocsai Mátyfalván hasonló rendezvényre kerül sor.

 

A társadalom legkisebb és legerősebb alkotó eleme a család, mely nélkül nincs közösség, s a közösség nélkül nincs társadalom. Család nélkül nem lenne magyar közösség itt, Kárpátalján sem, hangsúlyozta megnyitó beszédében Papp Ferenc, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja. Napjainkban a nagycsalád ritka kincs, melyet nagyon meg kell becsülni. Több gyereket nevelni nagy felelősség, hosszú távú előrelátásra, bátorságra, kitartásra, vidámságra és nem utolsó sorban nagyon sok szeretetre van szükség. Önökkel együtt valljuk, hogy az együtt élésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet, mutatott rá a diplomata.

 

Évtizedekkel ezelőtt vidékünk valamennyi szőlőtermesztéssel foglalkozó településén tartottak szüreti bált, emlékeztetett rá Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke. Ez az alkalom egykoron az őszi munkálatokat lezáró mulatságok fénypontja volt. Másfél-kétszáz év alatt kialakult az ünnepség pontos menetrendje, amikor is a népviseletbe öltözött csőszlányok és fiúk feldíszített szekéren keresték fel a közeli falvakat és tánccal, vidám nótázással az esti mulatságra invitáltak mindenkit, hogy aztán ugyanők a bálban szigorúan őrizzék a felaggatott szőlőfürtöket és példásan megbüntessék a tolvajokat. Majd éjfél tájban árverésre kerültek a szőlővel és különböző édességekkel szépen feldíszített kosarak, meg a legnagyobb becsben tartott harang, illetve koszorú. Ez utóbbiakat azok a lányok kapták, akiknek már komoly udvarlójuk volt. Bízzunk benne, hogy ha véget ér a háború, akkor közösségeink újból megtartják ezeket a szép ünnepeket, amelyek egyben óriási turisztikai vonzerővel bírnak, mutatott rá Mester András.

 

A mostani rendezvény nagyszerű alkalom a találkozásra, no meg arra is, hogy tagcsaládjaink, valamint a karitatív szervezetek felajánlásainak köszönhetően megajándékozzuk egymást. No meg arra is, hogy bizonyítsuk: erős közösségi szellem jellemzi a kárpátaljai nagycsaládosok szervezetét, hangsúlyozta Tarpai József, a KMNE elnöke. 

 

A bál szépen koreografált nyitótánccal kezdődött, majd a szervezők lehetőséget biztosítottak a tánctanulásra is. A táncházban a szülők és gyerekeik együtt vettek részt. Meggyőződtünk róla, hogy nincs is annál meghatóbb pillanat, amikor a család idősebb és ifjabb tagjai együtt táncolnak. A talpalávalót a Csipkés Együttes nagyszerű muzsikusai húzták. 

 

Az est folyamán a zsűri megnevezte azokat a háziasszonyokat, akik a legfinomabb süteményt sütötték és ajánlották fel erre az alkalomra. A tombolasorsoláson pedig valamennyi jegy nyertesnek bizonyult.

 

Forrás:

Kovács Elemér

Karpatinfo. net

 

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával!

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék