KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Októberi beszámoló a Sérültek Egyesületétől

2023. október 26.

Outsider Art alkotótábor

 

Október 9-13 között két klienssünkkel, Sándor Violával és Csata Áronnal részt vettünk az Írisz-ház és az United by Music Alapítványok szervezésében létrejövő Outsider Art alkotótáborban. Maga a rendezvény öt napot ölelt fel, mely során 15 értelmi fogyatékkal élő személy közösen alkothatott hét képzőművésszel, Sepsikőröspatakon. Idén az Égig érő fa mesét jártuk körbe. Foglalkozásokat illetően lehetőségünk volt kipróbálni magunkat a szobrászat/agyagozás, festés, üveg és mozaikozás, illetve bábművészet terén. Mindezzel értékes tudásra tehettünk szert, illetve új barátságokat köthettünk. A tábor egy kiállítással zárult, mely helyszínéül a sepsiszentgyörgyi dohánygyár szolgált otthonul. Ezen a kiállításon megtekinthető volt a tábor során, közösen elkészített “égig érő fa”, illetve kiállításra kerültek a hét folyamán alkotott festmények, rajzok, agyagdíszek is.

 

Szent Gellért sportnap

 

Idén is a meghívásnak eleget téve ellátogattunk október 11-én a székelyudvarhelyi mozgássérült  sportnapra amelyet a helyiek  szerveztek.

 

 Lelkes csapatunk vidáman indult útnak a rendezvényre.

 Amint megérkeztünk, bemelegítéssel kezdtük a napot a helyi sportcsarnokban. Több intézménytől jöttek a sérültek ahol régi barátokkal találkozhattunk. Az első vetélkedő a kötélhúzás volt amit a csapatunk a gyergyói barátokkal karöltve meg is nyert. A siker élményével részt vettünk ki-ki kedve szerint különböző egyéni és csoportos tevékenységeken. Legnépszerűbb a kapura rugás volt.

 

Tanultunk új játékokat, amit itthon is érdemesnek látunk megvalósítani. Jól szórakoztunk. Közös csoportkép készült.A finom szendvics elfogyasztása után díjkiosztásban részesültünk.

 

A rövid de tartalmas sportnap után szerencsésen, tele élményekkel hazaértünk.

 

 

Szülők klubbja

 

Október 12 -én megtartottuk a havi szülők klubbját Bács Béla szociális asszisztens vezetésével és öt szülő résztvételével. Jelen volt az intézményünk vezeője Fikó Csaba és Gothár Emilia szociális munkás. A hónap témája Egyén a csoportban,illetve Csoportot alkotó egyének. A közeledő csoportos kirándulás volt szem előtt tartva.

 

Szó esett a megváltozott fizikai környezetről, megváltozott személyi környezetről és megváltozott programról. Kihangsúlyozta az előadó, hogy az összekötő kapocs a csoport tagjai, illetve a megváltozott környezet között a személyzet, a kísérők, pedagógusok, csoportvezetők. Elhangzott , hogy a kulcsszerep a kísérőkre hárúl, akik tudatában vannak, hogy jelen pillanatban hol tart a csapatdinamika folyamata. A szülők kinyilváníthatták véleményüket a témával kapcsolatban, kérdéseket tehettek fel. A közel két órát tartó  összejövetel jó hangulatban zajlott.

 

 

Kirándulás Szovátán és környékén

 

Egy pályázat keretén belül október 16-17 között lehetőségünk volt körbejárni Szováta környékét. Utunk első állomása a Székelyudvarhelyhez tartozó Szejkefürdőn található Mini Erdély Park volt. Itt csapatokra oszolva egy játék keretén belül körbejártuk a parkot.

 

 

Ezt követően meglátogattuk a park mellett található bogárparkot is, illetve az Orbán Balázs Látogatóközpontot, ahol számos székelykaput megvizsgáltunk. Majd folytattuk utunkat egészen Tamási Áron szülőhazájáig, Farkaslakáig, ahol megebédeltünk, illetve röviden bemutattuk a parkban megnézett maketteket. Ebéd után következő állomásunk a Jézus Szíve kilátó volt. Estére odaértünk a szállásunkra, amely a Szovátán található Nikó panzióban volt. Vacsora után egy kvízes vetélkedő keretében elismételtük az aznap tanultakat.

 

Másnap reggeli után utunk a szovátai kilátóhoz vezettett, ahonnan megcsodálhattuk a környéket. Itt sétáltunk egyet, majd ezt követően elindultunk a Kőrispatakon található Szalmakalap Múzeumba. Itt sok új dolgot tanulhattunk a szalmakalapkészítésről, magáról a szalmakalapról. Utána visszamentünk Farkaslakára, ahol megebédeltünk. Hazafele utunk során megálltunk Korondon, ahol nézelődhettünk a vásáron. Korondon meglátogattunk egy kézműves műhelyt, az Ilyés Vészti Mihály műhelyét, ahol bepillantást nyerhettünk a fazekasmesterség mozzanataiban.

 

Ez a kirándulás nagyszerű lehetőség volt arra, hogy kedvezményezetteink kimozdulhassanak a hétköznapokból, feltöltődjenek és új tapasztalatokat, tudást szerezzenek.

 

 

Nyilt nap-Látogatók az Összefogás házánál 

 

Október 24-én sokan voltunk az Összefogás házában. 24 virgonc gyermek társasága színesítette a napunkat.  Foglalkoztatotjaink már reggel kis izgatottsággal fűszerezett kivácsisággal várták a kis vendégeinket.

 

A helyi Petőfi Sándor Általános Iskola III. osztályos  kisdiákjai iskola másként hét keretén belül látogatták meg szervezetünk.

 

Érkezésük után rögvest körbevezettésben részesültek. Betekintést nyerhettek milyen munkák zajlanak a szervezetnél, meglátogatták a himzőrészleget, az irodákat, a gyertyakészítő műhelyt valamint a varrodát is.

 

 Körbevezetés után meglepetés programokon vezettük végik a foglalkoztatottjainkat és a kisdiákokat. Mely feladatokban megismerkedhettek egymással, kooperatívan együtt kellett működniük. A feladatok által a kisdiákok betekintést nyerhettek sérült társaik mindennapjaiba.  Mivel volt azon a napon egy születésnaposunk a programsorozat záró mozzanataként egy közös nagy énekléssel együtt felköszöntöttük.

 

 Összegzésként zajos játékos napunk volt, mely egy nagyon meghitt ünnepléssel végződött.

 

A hónapot az Amerikában honos Halloween rövid megünneplésével zártuk egy vidám kis arcfestéses, jelmezkészítős alkalommal.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék