KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program serdülőknek és fiatal felnőtteknek

2023. október 26.

A Teen STAR nemzetközi szexuálpedagógiai program oktatása Felvidéken magyarul egyelőre Somorján folyik tinédzsereknek a szülők bevonásával, illetve még a covid-időszak alatt online is indult felnőtteknek egy kurzus. A kurzusokat PhDr. Mgr. Jakóczy László, PaedDr. Bándy György, PhD és Mgr. Bándy Katalin vezetik, akik képzett oktatók.

 

Mai kifinomult társadalmunkban, amikor is szükségesnek tartjuk a képzettséget, azt gondoljuk, hogy éppen a „férfi és nő kapcsolata” működik magától, (…) pedig ezt is tanulni kell! Nem mindegy, hogy milyen minőségű párkapcsolatban él az ember s hogyan keresi ebben a boldogságot.

 

A Teen STAR program épp a „barátság, szerelem, szexualitás” témaköreit járja körül hosszú időn át a fiatalokkal, hogy tisztában legyenek fejlődésükkel, termékenységükkel, mely által erősödik önértékelésük és felelősségtudatuk. Ez a tanfolyam személyiségfejlesztő, útmutatást kíván adni a fiataloknak egy boldogabb élethez az érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztése, a családi életre – és az érett szexualitásra való nevelés által. Nem mi, oktatók mondjuk meg a „tutit“, mi csak moderáljuk és vezetjük a beszélgetéseket nagyon precízen megtervezett egymásra épülő egységekben. A programban gyakran elhangzó kulcskérdés: „Miért jó ez neked?“

 

A program, vallástól, kultúrától függetlenül oktatható, hiszen a biológiából indul ki. Nem célzottan vallási program, de ha pl. konfirmandusoknak, bérmálkozóknak tartják, kiemelhető néhány témakörben az isteni tanítás is. A Teen STAR holisztikusan tekint a szexualitásra, hiszen hatféle szemszögből tekint az emberre: testi, érzelmi, értelmi, kapcsolati, környezeti és lelki síkon.

 

2018 októberétől 6 csoportból 6 csoport már befejezte a tanfolyamot.

 

Konkrétan nekem is sokat adott, hogy megismerhettem ezt a programot.

 

Sok mindent még jobban megértettem nőként, feleségként, anyaként, barátként, emberként, volt tinédzserként. Végre felismertem, hogy a köztem és férjem közötti rengeteg különbségnek inkább örülnöm kellene, mint sopánkodva s búslakodva igyekezni, megváltoztatni férjemet. Megértettem, hogy sok esetben a különbözőségünk áldás.

 

Amit én nem tudok, azt a férjem tudja és fordítva, így remekül kiegészítjük egymást. Nagy örömmel tölt el, hogy fiatalokkal beszélgethetek ilyen fontos és érdekes témákról, s még inkább örvendek, ha a fiataloktól pozitív visszajelzést kapunk, hogy mennyire segíti életüket az itt megszerzett tudás. Fontos célja a kurzusnak megerősíteni a fiatalokat, hogy értékesek, hogy hagyhatnak maguknak időt a felnőtté váláshoz.

 

Szeretettel ajánljuk a lehetőséget, miszerint ez év október 27-én indul a következő Teen STAR tanfolyam Somorján, melynek első alkalmát a szülőknek és nevelőknek tartjuk, akik szívükön viselik a felnövekvő generációk sorsát, akik jobban szeretnék megérteni tinédzser gyereküket, s akik szívesen bővítenék tudásukat a barátság-szerelem és a szexualitás témáiban. Minderről több információt a www.teenstar.hu oldalon találhatnak, és a vita-humana.org-on.

 

Jakóczy László megosztása:

A több mint 3 év alatt, amíg oktatóként a fiúkkal foglalkoztam, rájöttem, hogy milyen fontos is a fiúknak a FÉRFI. Férfi és Barát, aki beavatja őket a férfiak világába, aki támaszt és segítséget ad nekik, aki mutatja nekik az utat milyen is Férfinak lenni ebben a mai sokszor „elnőiesedett” világban. Sajnos, sok veszély fenyegeti a fiúkat a pornográfia által is, az önkielégítés egoistává és függővé teszi őket, a fiúk nem tudják hogyan is kellene kezelni és tisztelni a lányokat, nőket. Sokszor egy kis odafigyelés és beszélgetés ötvözve mozgás játékokkal elindította azt, hogy a fiúk a bizalmukba fogadtak, s ez számomra is értékes és jó tapasztalat volt.

 

Tinédzserek visszajelzései: 

 

A tanfolyam segített abban, hogy elfogadjam a testem változását és jobban megismerjem saját magam. (13 éves lány)

 

A kurzus elején a tudásom a szexualitásról totálisan minimális volt, csak nagyon keveset tudtam a testem működéséről, mostanra azonban sokkal magabiztosabbnak és tapasztaltabbnak érzem magam. Eddig nem ismertem, mekkora érték is a család és nem értékeltem azt, hogy nő vagyok. De hála minderre rájöttem (és tudom, hogy még sok dologra rá fogok jönni), aminek nagyon örülök! (16 éves lány)

 

„A TeenStar kurzust még a koronavírus beköszöntése előtt, 12-13 évesen kezdtem. Azóta már a 17-et töltöm, így merem állítani, hogy a TeenStar végigkísérte a kamasz koromat. És őszintén, hihetetlenül hálás vagyok ezért.  Még mielőtt elkezdtem járni a tanfolyamra, nem tudtam, mire kéne számítanom, mert azt gondoltam, nem vagyok még elég nagy azokhoz a témákhoz, amikről beszélgetni fogunk. Szerencsére ez egyáltalán nem így volt. A kurzus nekem rengeteg választ adott a testemmel, és a lelkemmel kapcsolatos kérdésekre is, amelyekre magamtól lehet nem mertem volna rákérdezni. Sajnos azt kell mondjam, az alapiskolás biológia órákból nem fogjuk megtudni, hogyan működik valójában a testünk, hogy mennyire érdekesek, bonyolultak és értékesek is vagyunk. Pedig azt gondolom, hogy erről pont a bennünk és rajtunk zajló változások közben lenne érdemes beszélni, mert így kevésbé tűnik ijesztőnek és nehéznek a felnövés. A 2. és 3. félévben főleg az emberi kapcsolatokról, azok fontosságáról és a felelősségteljes döntésekről beszélgettünk. Én nagyon sok mindent el tudtam sajátítani ezekből a témakörökből is, amely tudás szerintem nagyon hasznos lesz a jövőmre nézve. Segített például abban, hogy jobban megértsem a körülöttem élőket, és abban is, hogy közelebb kerüljek magamhoz. Én tényleg nagyon fontosnak és hiánypótlónak gondolom ezt a kurzust, és nagyon örülnék, ha több emberhez is el tudna jutni. Nekem csak pozitív dolgokat adott, mindenkinek őszintén ajánlom, és köszönöm, hogy részese lehettem.“ (17 éves lány)

 

„Nekem kb. minden új volt, kivéve azt a kis biológiát. Legtöbbet a másik nemről tudtam meg és főleg magamról szereztem több információt. Megértettem, hogy miért jó laza barátságokat ápolni több lánnyal is, és hogy hagyhatok magamnak időt a felnőtté váláshoz.“ (14 éves fiú)

 

“Úgy érzem, hogy a TeenSTAR nagyon jó hatással volt rám. Beszéltünk a testünk változásairól, a szexről, és más ezekkel kapcsolatos témákról. Sok mindent megtudtam a nemi betegségek veszélyeiről is, amikről máshol eddig nem hallottam. A legfontosabb témák viszont azok voltak, amiknél az érzéseinkről beszélgettünk – a legfontosabb dolog amit a program során tanultam, az, hogy a testem egy olyan ajándék, amit nem adhatok csak úgy oda bárkinek.” (16 éves fiú)

 

„Nekem a Teen Star nagyon hasznos volt. Rengeteg olyan alaptudást kaptam, amit úgy éreztem, már rég tudnom kéne, de az iskolában nem adták át. Megismerhettem a saját testem működését, megszerettem és elfogadtam magam, és alkalomról alkalomra azt éreztem, hogy egyre jobban tudok magamra nagybetűs NŐKÉNT tekinteni. Mindenkinek ajánlom a  Teen Start, mert tabuk nélkül, bizalmas légkörben tudunk fontos témákról beszélgetni és bővíteni a tudásunkat, ahol elfogadjuk egymás véleményét, nézeteit, hozzáállását“.  (19 éves lány)

 

Bándy Katalin/Felvidék.ma

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék