KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Csíki Anyák októbere

2023. október 30.

Sűrű programkínálat állt össze az ősz második hónapjában is, ugyanis 6-8-a közt tartottuk meg a VI. Apa-gyermek tábort Szovátán. Az apacsapat idén is nekivágott a komoly toborzásnak, és sikerült 9 apát és 15 gyermekkel (14 fiú és egy aprócska lány) elutazni saját személygépkocsikkal Szovátára, ahol a bázis a Kalabash Apartmanok voltak, és ahonnan csillagtúrázva a 3 együtt töltött napot igazán tartalmasan tölthették a gyermekek. A pályázat során a rendezvény a Csíki Anyák Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének közös programjaként élménydús kikapcsolódást biztosított leginkább a felnőttek számára, de a 15 gyermek sem unatkozott, hiszen a péntek délutáni, esti érkezés után máris lehetett dézsázni, aztán szombaton a reggeli után a Medve-tó északi partjáról álltak rá a Medve tanösvényre felnőttek és gyerekek egyaránt, mely egy összesen 1,2 km hosszú útvonal a lombhullató erdőn át, a szintkülönbség mindössze 77 m, így nincs szükség nagy erőfeszítésre, a kicsik is jól megbírták. A tó körüli finom ebéd után rövid autókázás után a sóváradi kézműves fagylaltot kóstolták meg a kirándulók, majd a városban lévő nagy bevásárlóközpontból a férfiak beszerezték a vacsorának valót, elkezdődött a tűzrakás, gulyás főzés, vacsorázás. Ezután jöhetett a megérdemelt csobbanás, jakuzzizás, aztán a tábortűznél mesélgetés, nosztalgiázás, főként a felnőttek részéről.

 

Vasárnap reggel egy újabb rövid sétára ment a társaság a közeli erdőbe, ahol a 23 férfi nagy meglepetésére, a 4 éves Kovács Kincső verseket szavalt, majd énekkel zárta a műsort, tapsot, éljenezést, sok-sok mosolyt és boldog tekintetet hagyva a hálás nézőközönségben.

 

A csapat hazaindult, és mindenki belátta, hogy szükség van ezekre a találkozókra, és minden évben meg kell ismételni lehetőség szerint, bővíteni a csapatot, hogy a barátságok, vidámság megmaradhasson az apukák és gyermekeik közt hétvégéken, és hátha a hétköznapok rohanásai közt/mellett is.

 

Köszönet a KCSSZ-nek a projekt megvalósításáért, fenntartásáért!

 

Hétfőn, október 9-én 17 édesanya és 10 édesapa kísérő jelenlétében megtartottuk a 112-ik szülészeti látogatást, mely program 2012-ben indult, és teljesen beépült a város ritmusába, a fiatal családok kötelező szülés előtti programjai közé. A helyi szülészet orvosai, az osztályok szakemberei másfél-két órás beszélgetés keretén belül mondják el a leghasznosabb tudnivalókat a családoknak, illetve utána lehetőség nyílik meglátogatni a szülészetet, újszülöttosztályt is.

 

Szerdán, 11-én útjára indítottuk a 13-ik évad Szülők iskolájának programját, melynek első előadója Benkő Boglárka biomérnök, kutató, oktató, életmód és táplálkozás tanácsadó (https://www.facebook.com/bogiszerviz) , egy kislány édesanyja volt, és aki a gyermekek immunrendszerének támogatásáról beszélt, és rengeteg tévhitet oszlatott el, illetve reális veszéleykre hívta fel a figyelmét az érdeklődőknek a rutinos táplálkozás terén. Az omega3 kísérletről is ejtett pár szót, illetve a résztvevők megnézhettek egy konkrét termék összetételét, annak jótékony vagy éppen káros kiegészítőivel. Megtudtuk azt is, hogy a D-vitamin jelentős anatómiai, hormonális, neurológiai és immunológiai hatást gyakorol a fájdalom csökkentésére. Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a krónikus derék- és hátfájásban szenvedő személyek gyakran küzdenek D-vitamin-hiánnyal. Ez azért olyan rossz hír, mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében. A kutatók tehát úgy vélik, hogy azok, akik tartós mozgásszervi panaszokról számolnak be, gyakran alacsony D-vitamin-szinttel rendelkeznek.

 

 

Október közepén Kőszegre látogatott az egyesület vezetője, ahol találkozhatott a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének több tagszervezetének vezetőjével, családjaikkal, de a szombathelyi NOE vezetőjével is, Görcz Csabával és nejével Zólyával, Racker Bélával, Tót Gabival és Fodor Zolival Vajdaságból. A pár nap gyorsan eltelt, gesztenyeszedés, városnézés, csobbanás a celldömölki Vulkán fürdőben, aztán szombaton már a KCSSZ őszi közgyűlésére utazott Kőszegről a kis csapat, ahol a szavazatra jogosult szervezetek újabb 4 év elnökséget szavaztak Márton Zsuzsannának és Lévai Andrea alelnöknek.

 

Október végén 26-28 között pedig Babahordozó Napokat tartottunk a csodálatos Zengő térben, gazdag programmal, családias hangulattal vártuk szervezőkként az érdeklőkőket, közösen a Csíki Hordozó Édesanyák FB csoport vezetőivel. Csütörtökön hordozós sétával kezdtünk, aztán célirányosan tértek át a hordozási szakemberek, Kuzman Hajnalka és Csukás Emese édesanyák a háton hordozásra kendővel és csatos hordozóval, de mondókázást is tartottunk, előadást Benkó Bogi édesanyával az allergénekről, és még több kötözési lehetőséget tanulhattak meg a résztvevők, de tartottunk gerinctornát is Török Orsolya nagycsaládos édesanya, gyógytornász vezetésével. Az eseményt tombolahúzással zártuk, mely bevételből a helyi csoport hordozós eszköztárát kívánjuk fejleszteni.

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék