KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Csontváry 170 Kiállítás

2023. október 30.

A Janus Pannonius Múzeum Családi Napot tartott a Csontváry 170 időszaki kiállításon 2023. október 28-án, szombaton 14.00-18.00 között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A PSZNE szervezésében ingyenesen vehettünk részt a gyermekeinkkel ezen a programon.

 

Két turnusban volt tárlatvezetés. 14 órakor a nagyobb gyerekekkel, 16:00-kor a kisebb gyerekekkel érkezőknek. Mi erre a programra a négy kisebb gyermekünkkel mentünk: Margittal (12), Klárával (10), Lőrinccel (8) és Otíliával (4), ezért a második vezetést választottuk. A kiállítás bemutatása élményszerű volt, és a gyermekeknek szólt. Végig követtük Csontváry művészi- és életútjának állomásait. Minden gyerkőc kis képeket kapott azokról az állatokról, növényekről, amelyek Csontváry képein szerepelnek. Ezeket kellett megtalálniuk a kiállítás képein. Minden egyes képecske felfedezése egy-egy „aha-élmény” volt az adott gyereknek.

 

Első állomásunk a Csontváry és a természet volt, a kiállítás képein megjelenő állatok bemutatása preparátumok segítségével.  Gyermekeim örömmel fedezték fel, hogy a Pillangós tanulmány preparátumokkal bemutatott változatához felhasznált lepkéket a nagybácsink, Uherkovich Ákos gyűjtötte, így mindjárt nagyon személyessé vált számukra a kiállítás. Ide kapcsolódott még egy lehetőség a preparátumok mikroszkóppal való vizsgálata.

 

A következő teremben a Csontváry festményein megjelenő napszakokat és természeti jelenségeket figyelhették meg a gyerekek.

 

Utazásai során a Közel-Keletet is többször megjárta a festő. Az ebből a régióból származó ételek ízvilágával is megismerkedhettünk.

 

A gyerekek a digitális bennszülötteknek informatív módon a Google Earth segítségével végig barangolhatták „Csontváryval” a kiállításon látható festmények helyszíneit.

 

A kiállítás megtekintése után lepketabló készítésben vettek részt a gyerekek. Koruknak, és kézügyességüknek megfelelő formákat és színeket felhasználva gazdagítottuk a közös tablót.

 

Aki végig járta az összes állomást, és megszerezte a pecséteket, ajándékkal térhetett haza. Csontváry képeiből kitűzőt vagy hűtőmágnest készítettek az önkéntes segítők. Mi két kitűzőt és két hűtőmágnest hoztunk haza a sok élmény és új ismeret mellett a kiállításról.

 

Uherkovich Orsolya

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék