KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Olvasni jó és érdemes ebben a kütyüs-életben is!

2023. október 31.

A 15 éve tartó Életmese írói pályázat folytatását, kibővítését a IX. Kárpát-medencei Életmese Felolvasó- és Illusztrálóversenyt 2023. október 28-án tartották a DEMKI Ifjúsági Házban. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete minden év elején írja ki írói pályázatát, ahol a családok életben megtörtént „meséit” várják. Korhatár nincs, a 6 évesektől a 96 évesekig bárki írhat. Az igaz családi történetek zsűri által kiválogatott legjobbjaiból nyárra kötet jelenik meg. A cél, hogy ne csak íródjanak ezek a történetek, hanem minél többen olvassák is, ezért ősszel immár 9. alkalommal hirdették meg a versenyt.

 

A felolvasóverseny személyes megjelenéssel az Ifjúsági Házban zajlott le óriási részvétellel, ami mögött nem maradt el az illusztrációs verseny sem. A résztvevők és a kísérő tanárok, szülők megtöltötték a ház két nagy termét, színház termét és több kisebb termet is. Harmadik éve online is egyre többen csatlakoznak távolabbi településekről és a Kárpát-medence erdélyi, felvidéki és délvidéki részeiről.

 

Az illusztráló versenyre beérkezett 188 alkotás többsége hazai, 38 alkotás határon túli. A legaktívabbak az 1. korcsoportba tartozó pályázók, azaz az alsós tanulók. A felolvasó- és az illusztrációverseny hazai résztvevői Debrecenen kívül 20 településről érkeztek: Hosszúpályi, Nyírbátor, Encsencs, Ebes, Hajdúszoboszló, Vámospércs, Fülöp, Hajdúszovát, Karcag, Berettyóújfalu, Bakonszeg, Mikepércs, Hajdúsámson, Hajdúhadház, Nyírtelek, Tiszagyulaháza, Derecske, Hajdúböszörmény, Polgár és Mátészalka.

 

A négy korcsoportban (alsósok, felsősök, fiatal felnőttek és seniorok) induló összesen 118 olvasót 11 főből álló zsűri minősített. Az olvasók arany, ezüst vagy bronz minősítésben részesültek. A zsűri értékelésében kiemelte, mennyire jó, hogy ennyien olvasnak, sőt vállalják társaik és a zsűri előtt felolvasásukat. Ahogy Papp Lajosné Zsuzsa néni zsűritag értékelésében kiemelte: „Olvasni jó és érdemes ebben a kütyüs-életben is!” A zsűri önkéntes, lelkes csapatát könyvtárosok, magyar szakos tanárok, tanítók, újságíró, kommunikációs szakember alkotja évek óta. Az online olvasók november 15-ig minősülnek. Többségük felsős és a Felvidékről küldte videó felvételét a felolvasásáról. Szép számmal akadnak erdélyi olvasók is a résztvevők között. A három versenyen az összes résztvevő száma 412 fő, ebből 120 fő kárpát-medencei. A családias, jó hangulatú versenyen minden résztvevő ajándékcsomagban részesült a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a szervező nagycsaládosok jóvoltából.

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék