KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Beszámoló Rekettyéről

2023. november 1.

XIV. Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntője

 

Nagy nap volt október 7. Nauner Agárdi Éva citera tanárnőnk tanítványai számára. A XIV. Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjében muzsikáltak Budapesten sok-sok tehetséges fiatallal.

 

Nagyszerű sikereket értek el:

Kisrekettye citerazenekar Nívódíj

Rekettye citerazenekar Kiemelt Nívódíj

Katona Dóra Nagydíj

Nauner Agárdi Éva dr. Joób Árpád díj

Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

Csigacsináló kaláka

 

Van aki a dédmamától örökölt monogramos faragott fán, van aki a szövőszék bordáján tekerte, sodorta. Irénke néni nem győzte a gyerekek keze alá nyújtani, vágni a házitojásból gyúrt tésztát.

 

Megtudtuk tőle, hogy az igazán ízletes tésztához nem szabad vizet adni, hogy meleg szobában marad jó állagú a tészta, s gyorsan kell dolgoznunk, nehogy kiszáradjon az alapanyag.

 

A lakodalom elmaradhatatlan része volt a csigatészta leves, ami tyúkhúsból készült. A zabszem disznóból, az eperlevél bornyúból készült húslevesbe kerülhetett.

 

 

ASzakkör

 

Közösség, együttlét, alkotás, fejlődés. Ezek köré a kulcsszavak köré épül ASzakkör mozgalom. Nálunk a vesszőfonás és nemezelés iránt érdeklődők gyűlnek össze hetente, hogy Boca Ildikó és Regéczy Réka Anna vezetésével gyarapodjanak tudásban és feltöltődjenek a közösségben.

 

 

Kovászos kenyérsütés

 

Oktober 26.

A mag útját követtük nyomon Magvető havában.

A tönkölybúza magocskáit először "toklásztuk". Az apró kis kezeknek nagy kihívás volt kibontani, a külső ruhától megszabadítani a búzamagot. Majd kétféle lisztet szitáltunk: fehér lisztet és teljes kiőrlésű tönköly lisztet, ezek voltak az alapanyagok a kenyerünkhöz.

 

Kovászt etettünk, dagasztottunk, hajtogattunk, csapkodtunk, formáztunk és végül kóstoltunk.

Élmény volt. 

A foglalkozást Zsidó Erna vezette.

 

 

Bekapcsoló” foglalkozás felnőtteknek Szolomájer Timivel!

 

Jelenlegi életvitelünk állandó “bekapcsolt” állapotot igényel amelyet lehetetlen fenntartani. Sokszor észrevétlenül kerülünk a jelen pillanatainkon kívül, s ragadunk akár bele. Az együtt töltött időben a dráma- és élménypedagógia, valamint a kortárs tánc módszereinek tárházából építkezve lehetőségünk lehet úgy kapcsolódni, hogy közben igazán (be)kapcsolódunk.

 

 

Népi ének mesterkurzus!

 

Október 27., 28., 29.,30.

 

"Nagykárolyi kertek alatt

Jaj, de régen lement a nap, tyuhajja"

Szatmári énekes mesterkurzus korhatár nélkül

A tavasszal megtartott feketelaki énekes mesterkurzus sikerén felbuzdulva, egy újabb tájegység néprajzi és népdalkincsét szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel. Fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők megismerjék a helyi népzenét és sajátjukénak érezzék azt, szeretnénk ha felhasználnák a színpadon és a mindennapokban is az itt szerzett tudást.

4 alkalmas mesterkurzusunkon, alkalmanként 3 órában bemutatásra kerülnek Szatmár tájegység kiemelkedő adatközlői, viselete, néprajza, valamint lehetőség nyílik gazdag népdalkincsének elsajátítására. A magyar és a cigány hagyomány egyaránt középpontba

kerül.

A foglalkozást a kálmándi származású, jelenleg Budapesten élő Óbis Kinga Anasztázia vezeti.

 

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár