KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Novemberi beszámoló a Sérültek Egyesületétől

2023. november 25.

Tapaszteletcsere Miskolcon és Kaposváron

 

A Hargita Megyei Sérültek Egyesületétől november 7 és 11 között 7 kollégánk vett részt a szervezet által kezdeményezett tapasztalatcserén.

 

A tapaszteletcsere alkalmával elsősorban Miskolcon a Szimbiózis Alapítványnál tettek látogatást, majd útjukat folytatták Kaposvárra, ahol  Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének telephelyeit tekintették meg.

 

Az első helyszínen a legnagyobb cél az állatsimogató farm megtekintése volt. Hasznos volt látni, milyen stratégiával vonzák be a közösséget, és hogyan épültek egymásra lassan-lassan az évek során a szolgáltatások. Reményeink szerint az itthon megálmodott szociális farm létrehozásakor lehetőség lesz alkalmazni az ott tanultakat.  Kimondottan a kaposvári látogatás volt hasznos és élménydús. Barátias fogadtatásban volt részünk. A sűrű programnak köszönhetően több egységüket is sikerült meglátogatni, mint például a korai fejlesztő központot, lakóotthonokat, szociális központot, varrodát, és nem utolsó sorban a foglalkoztatójukat. 

 

Különleges figyelmet szenteltek kollégáinknak, hiszen esténként a vacsora keretén belül találkozhattak szakembereikkel és megvitathatták a problémákat, ötleteiket stb. Mindenki számára hasznos volt a tapasztalat, mely egy picit útmutató számukra hová is lehet fejlődni, és milyen stratégiák szükségesek a kitűzött célok eléréséhez. Végezetül a delegáció hazatérése után, egy gyülés keretén belül prezentáció segítségével megosztották tapasztalataikat és a látottakat a többi kollégával, akinek nem volt lehetősége csatlakozni a tapasztalatcseréhez.

 

Csemeteültetés

 

Az Egyesület Csaracsóban található telkén a Hargita Megye Tanácsának munkaközösségével karöltve 250 darab gyümölcsfát és bogyós bokrot ültettünk el, köztük málnát, ribizlit, fekete áfonyát és berkenyét. Az ültetésen a megyei tanács munkaközösségén kívűl részt vettek a nappali foglalkoztatóba járó klienseink. Mindenki szívvel-lélekkel, adottságaihoz mérten kivette a részét a munkából. A napot egy közös bográcsozással zártuk, majd ki-ki hazautazott.

 

 

Szülők klubbja beszámoló

 

A Hargita Megyei Sérültek Egyesülete nappali foglalkoztatója szülői klubbot tartott 2023. november 22-én. Előadó Bács Béla szociális munkás. A havi előadás témája: rezonancia. Mikor vagyok erős vagy gyenge? Mi az erős, mi a gyenge? A gyors és a lassú? A sok információ vagy a mély infó? Erre kerestük a választ a szép számban összegyült szülőkkel, kollégákkal, vezetőkkel. Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha a felgyorsulás a probléma, akkor talán a rezonancia, a ráhangolódás a dolgokra, az a megoldás. Témán kívül szó esett a decemberi évzáró kosaras bálra, valamint a jótékonysági adakozásról. Aki tudott adakozott egy szemek nélkül születettt kisánynak a jobb életkörülményekre. A hangulat jó volt, decemberben találkozunk. 

 

 

Jótékonysági Katalin bál

A Nemlátók szövetsége a Hargita Megyei Sérültek Egyesületével karöltve idén is megszervezte a Katalin bált, ám ezúttal jótékonysági célból. A 2 szervezet egy nemes célt választott, a Fazakas család megsegítésére szerveztek bált. A családnak most azért van szüksége segítségre, hogy kislányuk egészségügyi ellátását tudják fedezni külföldön. Ahhoz, hogy megfelelően elláthassák Németországban Nórát, az havi több 550 eurós költséget jelent. Az összefogásnak köszönhetően a bálon több mint 110 ember vett részt, és hasznosat a kellemessel összekötve töltötték el az estét. Egy rövid ismertetőt követően a résztvevő vendégek egy 2 fogásos vacsorát kaptak, külön vegetáriánus és hagyományos menüvel, így mindenki igényeit ki tudták elégíteni. Az este folyamán segítő önkénteseink járták végig az asztalokat és tombolákat árusítottak. Az erre befolyt összeget is a Fazakas család megsegítésére fordították. A talpalávalót a közismert Víg a Band együttes biztosította, így mindenki hamar magára öltötte a táncos cipőjét, és a táncparketten bulizott. Aki kihagyta a táncot, ő is feltalálta magát, beszélgetésbe elegyedett rég nem látott ismerőseivel. Végezetül kijelenthetem, hogy az est folyamán maradéktalanul mindenki jól érezte magát és örömmel a szívében ment haza, lévén, hogy egy nemes cél kivitelezésében vett részt.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár