KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Mosonmagyaróvári Életfások novembere

2023. november 26.

Gyógynövényes Nap az Ürmös Portán, Pannonhalmán

 

Izgalmas, jó hangulatú napot tölthettünk november negyedikén az Ürmös Porta pannonhalmi birtokán. A reggeli négy fok tíz órára már 12-re szelídült és a nap mellett a finom gyógynövényes teák is kellemesen melengették a régió minden pontjáról érkező résztvevőket. Miután megismerkedtünk a hely és tulajdonosa, Pottyondy Ákos történetével, a délelőtt a gyógynövényekről, azok termesztéséről és felhasználásáról szólt, de a talajegészség fontossága, a mulcsolás és takarás különbsége,  a biodinamika és még sok más is szóba kerültek. Az ebédszünetben megosztottuk a kis batyuinkat, beszélgettünk, ismerkedtünk, majd gyümölcsészettel folytattuk. Megtudtuk miért jó tájfajtákat ültetni, hogyan történik az oltás és metszés, ha egyáltalán szükség van rá.

 

A nap egyik legfontosabb üzenete talán az volt, hogy a természettel összhangban dolgozva, a működéseit megértve és tiszteletben tartva érhetjük csak el, hogy tápláljon minket. 

 

Az utolsó részben a gyógynövények kivonatolásának technikáit tekintettük át, készítettünk fehér ürmös tinktúrát, körömvirág macerátumot és zsályás mézet. Így aztán két hónap múlva, mikor "megérnek" majd a készítményeink a kamrapolcokon,  a gyomrunk, a bőrünk és a légutaink is biztonságban lesznek majd sérülésekkel és betolakodókkal szemben.

 

Az ingyenes programot Horvát Hajnalka a NOE Felső-Duna régiójának vezetője szervezte.

 

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az értékes napnak!

 

Adománygyűjtés a Príma Csemegeboltban (november 10-12)

 

Már nagy gyakorlatunk van ezen adománygyűjtés megszervezésében és lebonyolításában. Több éve rendszerint ugyanazok a családok jelentkeznek a két-három órás váltásokban zajló szórólapozás és adományfogadás lebonyolítására. Azért mindig előfordul, hogy egy-egy újabb család is bekapcsolódik e nemes feladat végrehajtásába. Most is volt két család, akik gyerekeikkel együtt „kipróbálták” magukat és a próba sikerrel járt.  Több csapatban is szórólapoztak gyerekek és nagyon élvezték.

 

Idén minden gyűjtő pozitívan nyilatkozott a vásárlók hozzáállásáról. Ötödik éve gyűjtünk ezen a helyszínen, és úgy tűnik az emberek elfogadóbbá és adományozóbbá váltak. Türelmesen végig hallgattak minket, csak ritkán voltak megjegyzések. Jó volt látni a gyerekükkel együtt vásárló szülők példamutatását, ugyanis a megvásárolt adományt gyermekük rakta be gyűjtőkosarunkba.  Ez az érzékenyítés kiváló példája. Az összegyűlt adományok mennyisége is tükrözte a pozitív fogadtatást.

 

Az összegyült mennyiségből több mint 50 egyesületi tagcsaládunknak tudunk karácsonyi csomagot készíteni.

 

 

Tudásmegosztó továbbképzések

 

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa két alkalommal tartott továbbképzést a civil szervezetek tisztségviselőinek, tagjainak.

 

November 22-én volt az első nagyon hasznos rendezvény a Civil Házban, mely a „Civil kerekasztal a forprofit szférával” címet viselte. Három egyesület mutatta be adománygyűjtési módszereit. Ugyancsak három vállalkozó beszélt arról, hogy hogyan teremtenek kapcsolatot civil szervezetekkel és milyen úton és módszerekkel kereshetik meg őket adománygyűjtés céljából az egyesületek és alapítványok.

 

November 28-án volt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) civil szervezeteket érintő tudásmegosztó konzultációja, amelyet az ÁSZ Államháztartáson Kívüli Szervezeteket Ellenőrző Igazgatóságának munkatársai tartottak. Nagyon fontos és rendkívül hasznos volt ez a konzultáció, amelyben az előadás alapján felmérhettük az egyesületünk hiányosságait a szervezetet érintő kötelező dokumentációk területén.

 

Önkéntesek köszöntése

 

November 25-én szombaton a Felső-Duna régió önkénteseinek köszöntésén vettünk részt, melynek idén a 35. születésnapját ünneplő Alpokalja Nagycsaládos Egyesület volt a házigazdája Szombathelyen.

 

Kardosné Gyurkó Kata a NOE elnöke és Horváth Hajnalka a régió vezetője  egyesületünkből 5 önkéntesnek köszönték meg egész évi munkájukat és adták át a megtisztelő oklevelet.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár