KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Katalinok, Erzsébetek nyomában novemberben

2023. november 28.

a Csíki Anyák Egyesületének beszámolója

 

Rendszeres egyesületi programjaink közé tartoznak a mondókázások, körjátékok kicsiknek, melyet Lázár Iru nagycsaládos édesanya tart hétfő és péntekenként az érdeklődő édesanyáknak. Ez egy 13 évre is visszanyúló hagyomány, melyet mikor melyik édesanyánk vállalt be saját kicsinyei mellett, közösségépítési és édesanyai „vígasztaló” szándékkal. Mindenki töltekezik, társaságba jár, alkalmazkodik, barátkoznak a friss édesanyák és kisgyermekeik. Iru gitárszóval kíséri a közismert mondókákat, a gyermekek pedig megszokják a rigmusokat, szabályokat, és ügyesen cseperednek hétről hétre.

 

A szerdai nap megosztott tevékenységekkel bír, hárommal is J. Ugyanis reggel 9 órától gerinctornát tartunk Bőjte Cecília gyógytornásszal az idős korosztálynak, amiután más helyszínen, 10 órától egy szűkebb körben, találkoznak a kisebb-nagyobb gyermekes édesanyák, itt csak játszás zajlik, amíg az anyukák elfogyasztanak egy reggeli teát, kávét. Aztán este Albert-Homonnai Emőke egyesületi tagunk a Kékmadár Tanodába várja az okosulni vágyó gyerekeket, itt társasozás, meseolvasás zajlik, de bőven marad idő a világ dolgaira is, földrajz és történelmi kihívásokra, de a matek és román tanulmányok is állandó elemei a Tanoda programjának.

 

 

A fenti heti állandó programok mellett pedig megvannak a hagyományosak is, így november 16-án megtartottuk a 113-ik szülészeti látogatást, melyre 24 édesanya és 7 édesapa jött el, és kapott egy teljes körű felvilágosítást a helyi szülészet munkatársainak részéről. Ezek a kismamák mindig kapnak útravalót, sok-sok hasznos információt e-mailen, és aztán reménykedünk, hogy megmarad a kapcsolat, és eljárnak később a programjainkra is, bekapcsolódnak a körforgásba.

 

November 17-18-a közt zajlott a XVIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó Csíksomlyón, melyet egyesületünk közösen a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével és a helyi Áradat Egyesülettel szerveztük, első napon Határtalan áldozatsegítés címmel konferenciát tartott az Asszonyszövetség, workshopokat az Áradat Egyesület bevonásával, és átadtuk a Magyar Családok Megmaradásáért Díjat, illetve az Arany Búzaszem díjakat.

 

Mint Szőnyi Kinga, az Asszonyszövetség elnöke rámutatott, az Arany Búzaszem díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű. Minden évben egy magyarországi és egy határon túli nőt díjaznak. A díjátadó gálát a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban tartották szombat délután, és a szentmise után hirdették ki a díjazottakat. A határon túli Arany Búzaszem elismerést Sógor Enikőnek, Csíkszereda alpolgármesterének ítélték oda, akinek tevékenységét Tiboldi Bea egyesületi elnök állította össze, és mely méltatást dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mutatta be. Beszédében kiemelte, hogy Sógor Enikő pszichológusként korai fejlesztéssel, rehabilitációval foglalkozott, kezdeményezte a kora gyermekkori intervenció és korai fejlesztés törvénybe foglalását, vezetője volt a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központnak, és Csíkszereda alpolgármestereként továbbra is fontosnak tartja mindezt. Az Arany Búzaszem díj magyarországi kitüntetettje Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora, aki dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes méltatása szerint kiemelkedő szakmai munkát végez az áldozatsegítő intézmény vezetőjeként.

 

A Magyar Családok Megmaradásáért díjat pénteken adták át, és Szőnyi Kinga elmondása szerint olyan férfiaknak vagy nőknek ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a Magyarországon túli magyarság megmaradásához. Idén Gergely Istvánt – Tisztit –, a Csibész Alapítvány elnökét díjazták.

 

A szombati díjátadón a Csibész Alapítvány által működtetett Árvácska együttes tagjai énekeltek és zenéltek, illetve rövid koncertet adott Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

 

 

Erzsébet nap után Katalin nap következett, és úgy történt, hogy egyesületünk idén is nagyobb összeggel támogatta a Csíki Vállalkozók Egyesületének X. Jótékonysági Katalin bálját, annál is inkább, mivel korábbi években társszervezőként vettünk részt eme népszerű rendezvényen, de idén kiemelten is, hiszen a három támogatott projekt között volt a Sérültek Egyesületének a Dr. Bárányi László Ildikó Terápiás Foglalkoztató Központ megvalósításához szükséges filagória megépítése is, melyre a szervezet az igényelt 25.000 lejes hozzájárulást megkapja (1.900.000 forint), sőt. mivel a 107 ezer lej (kb. 8.130.000 forintnyi összeg) összegyűjtésével meghaladták a három célra begyűjteni kívánt minimális összeget, ami 93 ezer lej volt, a fennmaradó pénzből szintén a Sérüétek Egyesületének szeretnének további anyagi segítséget nyújtani. A Csaracsóban épülő Dr. Bárányi László Ildikó Terápiás Foglalkoztató Központ filagóriája mellett integrált játszótéri elemeket is beszereznek.

 

Örülünk, hogy részei lehettünk a történelemnek Ezen a Katalin-bálon is.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár