KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Bárkaépítés özönvíz előtt címmel tréninget tartottak Csapon

2023. november 29.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének közös programjaként valósult meg a Bárkaépítés özönvíz előtt c. tréning Kárpátalján, Csapon 2023. november 25-én. A programra 19-en jelentkeztek: szülők, pedagógusok, iskolai dolgozók, mentálhigiénikusok, pszichológusok, segítő szakemberek.

 

Mindannyian azzal a céllal, hogy feltöltődjenek, új szempontokat és módszert találjanak a gyerekekkel és a kollégákkal való munkához. A szakmai napot Bakonyi Zsófia mentálhigiénés szakember, bibliodráma-vezető, tanár, háromgyermekes édesanya vezette, aki tudott tanárként és szülőként is kapcsolódni a résztvevőkhoz, és segítő szakemberként ismerte azokat a problémákat, amelyekkel a jelenlévők is találkoznak munkájuk során.

 

Béres Attila, a Kezünkben a Jövő Alapítvány képviselője köszöntött mindenkit a program elején, és elismerését fejezte ki az elkötelezett résztvevők iránt, akik a szabadnapjukat tanulással, önfejlesztéssel szeretnék tölteni. A nap ismerkedéssel kezdődött, hiszen a résztvevők Nevetlentől – Beregszászon át – Csapig sok helyről érkeztek.

 

 

Izgalmas volt új ismeretségeket kötni, együtt haladni az úton. Amikor a munkánk során azt kezdjük érezni, hogy már nincs bennünk annyi tűz, annyi energia, mint korábban, ha hirtelen rájövünk, hogy túl megterhelő most nekünk a feladat, valahonnan erőt kell gyűjtenünk a továbbiakhoz. Ez nem kis munka, nem ritkán külső segítség is kell hozzá. Vannak viszont módszerek, amelyek az előbb leírt állapotot előzik meg, hogy el se jussunk odáig, amikor már nincs erőnk a családunkra, a gyermekeinkre, a feladatainkra.

 

A megelőzés, vagy ahogy itt neveztük: bárkaépítés özönvíz előtt, a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb módja a problémák minimalizálásának. Erőforrásaink megőrzése, önismereti munkánk, egy-egy jó módszer segít a másokkal való együttműködésben. A nevelés örömteli ugyanakkor kihívásokkal ékesített útját szem előtt tartva, a tréning rámutatott arra, hogy minden nevelés egyben önnevelés is. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor épp kezdünk kijönni a sodrunkból? Milyen okai lehetnek annak, hogy esetleg túl hevesen reagálunk gyermekünk/tanítványunk viselkedésére? Hogyan tudjuk konfliktusainkat hatékonyabb és kedvesebb módon elrendezni? Automatikus reakciók helyett hogyan adhatunk tudatosan, megfelelőbb választ a gyermek/tanítvány problémás viselkedésére?

 

A tréningen a tudatos jelenlét állapotának elérését gyakorolták, többek között, egy vizualizációs technika – az együttérző reakciók gyakorlatának – elsajátításával (forrás: Kim John Payne:Magunkat neveljük c. könyve). Minderre a sok kérdésre nem is tudunk egyszerre választ találni, a módszer gyakorlásához idő kell. Ezért a tréning online alkalmakkal folytatódik, melynek során a résztvevők kérdezhetnek az előadótól, gyakorolhatják a módszert és konkrét eseteket beszélhetnek meg.

 

Az ebéddel egybekötött találkozó nagyon hasznosnak bizonyult. Minden résztvevőnek, segítőnek köszönetet mondunk.

 

A szervezők

 

Forrás:
KISZó


« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár