KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Rekettyés november

2023. december 1.

November 4., 11., 25.

 

A néphagyomány folyamatosan változik. Az emberek, közösségek igénye szerint alakul. Szokások tűnnek el és mások jelennek meg. Az is előfordul, hogy elfeledett hagyományokat éleszt újjá a közösség. A kántálás szokása is így jelent meg újra Nagykárolyban, a Rekettye háza táján. Szükségét éreztük annak, hogy az ünnep legmélyebb gyökeréhez és értelméhez visszatérjünk. Gyertek, hirdessük hát az örömhírt karácsony éjszakáján:

Mostan kinyílt egy szép rózsavirág, Betlehemben kibimbózott zöld ág.

Korábban gyertyát gyújtottak és azt az ablakba téve jelezték a kántálóknak, hogy várják őket. Gyújjanak hát azok a kis lángok újra!

Karácsonyi kántáló énekes mesterkurzusunk a Hagyományok Háza támogatásával valósult meg. Oktató Fodor Ágnes.

 

 

November 12

 

Adventi alkotóműhelyünk első foglalkozásán szappan és natúr kozmetikumok készültek Nagy Kasza Noémivel.

 

 

 

November 13.

 

A Kisrekettye citerazenekar újabb sikere

A Szatmárnémetiben XI. alkalommal megrendezett Dantu manantailor versenyen Kisrekettye citerazenekarunk tyukodi dalokból álló összeállítással III. helyezést ért el.

Köszönjük Nauner Agárdi Éva tanárnő munkáját és a szülők lelkes támogatását.

 

 

November 19.

 

Második alkalommal megtartott Jelenlét elnevezésű "bekapcsoló" foglalkozásunk Szolomájer Timivel!

 

 

November 24.

 

Adventi alkotóműhelyünkben vesszőből készültek csodaszép, hangulatos díszek. Itt mindenki megfonhatta a maga kis karácsonyfáját és csillgját. Köszönjük Boca Ildikó!

 

 

November 28.

 

Zsuzsi makraméval adventi koszorú készült alkotóműhelyünkben. Az otthonok dísze lesz ez a csodaszép koszorú. És attól válik még értékesebbé, hogy saját kezűleg készítették a családok asztalára lányok, anyák, nagymamák.

 

 

November 30.

 

András napja egyik kiemelkedő jeles napunk. Több szokás és hiedelem kötődik e naphoz. Jelentőségét mutatja, hogy november hónapunk egyik régi magyar neve Szent András hava.

 

Ez a nap az advent kezdete, a csendes várakozásban nincs helye a mulatozásnak, ezért "András zárja a hegedűt".

 

Házasságszerző szent lévén mindenféle praktika kötődik e naphoz, amellyel a hajadon lányok jövendőbelijőket tudakolhatják.

 

Megjósoltuk nemcsak a leendő férj nevét, hanem a lánykérés évét is. S hogy mi lesz belőle.....egy pár év múlva kiderül.

 

 

November 30.

 

Karácsonyi hangulat ölelt körül minket a méhviaszgyertya készítő adventi alkotóműhelyünkben. Családok apraja és nagyja együtt készült az ünnepre. A Mészáros méhészet foglalkozásán ízek, illatok, színek kavalkádja várta a résztvevőket.

 

 

Közben folytak a néptáncoktatások csoportjainknak, hangszeroktatások, táncháztalálkozó Szatmáron, népdalversenyek kitűnő eredményekkel, közös muzsikálások, énekléssek és meghitt, családias,barátai együttműködések. Mi így várjuk a legszebb ünnepet. Áldott karácsonyvárást kívánva minden jószándékú embernek.

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár