KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Jó volt nekünk együtt lenni!

2023. december 10.

Szombaton, december 9-én, délelőtt 11 órakor szervezték meg a révi turisztikai inkubátorház kiállító termében az idei Sebes-Körös menti Juhász Viktor szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapítvány is támogatta. 

Szőcs Géza szerint “A vers a Föld útja a Nap körül. A vers a mindenütt folytonos, de sehol sem differenciálható függvény. A vers olyan, mint egy roló, mint egy ablakredőny, amelynek lécei a verssorok, átsüt közöttük a fény, s a roló mögött ott áll a költő és szárítkozik”. A vers segít, a vers figyelmeztet, a vers előre jelez, mert a költők antennái érzékenyebbek, mint a többi emberé. A szép vers igenis megszépíti lelkünket, gondolkodásunkat.  Mindezeknek lehettek a tanúi azok, akik jelen voltak az idei révi szavalóversenyen. 

 

A Sebes-Körös menti magyarlakta településekről érkezett fiatalokat, felkészitő tanárokat, szülőket,  a verseny előtt Papp Csaba református lelkipásztor köszöntötte.

 

”Jó itt nekünk együtt lenni,” mondta többek között a tiszteletes, sok sikert kívánva a versenyzőknek. Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnökének üdvözlő szavait követően a “meglepetés-vendég”, Galea Johanna, a mihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola IV.osztályos tanulója (aki Bihar megyét képviselte az idei sepsiszentgyörgyi mesemondó versenyen) mondott el lélekemelő módon egy mesét.

 

Ezt követően Juhász Ilona tanitónő sorra szólította a résztvevőket a pódiumra. A kiírásnak megfelelően öt korcsoportban óvodás-nulladik osztályos, I-II., III.-IV., V-VI és VII-VIII. zajlott a megmérettetés, és a versenyzőknek egy szabadon választott verset kellett előadniuk. A révi, örvéndi, pusztaújlaki és élesdi szavalók felszabadult lélekkel, örömmel tolmácsolták legkedvesebb verseiket. A fiatalok egymás után szavalták el  a szebbnél- szebb  Zelk Zoltán, Szabó Lőrinc, Varró Dániel, Nagy László, Osváth Erzsébet, Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Kányádi Sándor verseket. Miután elfogytak a szavalók az öttagú zsűri visszavonult döntést hozni.

 

A szünetben a szervezők a szavalóverseny résztvevőinek és a kísérőknek csokis kiflit és ásványvizet szolgáltak fel. Bizony nem volt könnyű dolga a dr. Pető Csilla, Juhászné Orth Ibolya ny. tanárnő, Nagy Réka, a nagyváradi Orsolya óvoda igazgatónője és Molnár Júlia nagyváradi színművésznőből  álló zsűrinek eldönteni azt, hogy korcsoportonként kik is a legjobbak. 

 

“Román kollégáim azt szokták mondani, hogy mi magyarok állandóan szavalunk’’, mondta értékelőkében Pető Csilla, a zsűri elnöke, majd így folytatta: ”Igen, mert van mit szavalni. A mai délelőttön is 24 költőtől adtak elő verseket a fiatalok, jobbnál jobb gyerekverseket. Hasznos volt a tavalyi jótanácsunk, mert idén az életkornak megfelelő verseket választottak a jelentkezők, az őket felkészítő pedagógusok.

 

A költemények közel álltak a gyerekekhez, és a versek  mondanivalóját is megértették a versenyzők. Minden szavaló telsesítményét külön-külön elemeztük. Volt, aki kicsit sietett, voltak aki jól kihangsúlyozva mondták el a verset, ami lényeges az, hogy eljötettek, kiálltatok a pódiumra és szavaltatok, verset mondtatok. Szavalni és verset mondani az egy magyar szokás, ez egy hungarikum. Bihar megye különösen híres arról, hogy tanév közben egyik szavalóverseny követi a másikat. Szalárd, Nagyszalonta, Érmihályfalva,  csak néhány olyan település, ahol ilyen versenyeket szerveznek évről-évre. Mert ki is jelentkezik egy- egy versenyre? Olyan személy, akiben van egy kis bátorság, egy kis szikra, hogy megmérettesse magát. És miért fontos szavalni: mert fejleszti a szókincsünket, a memóriánkat, a gondolkodásunkat,” szögezte le Pető Csilla. 

 

Ezt követően ajándékcsomagokat nyújtott át Hasas János főszervezőnek, a zsűri többi tagjainak, a felkészítő tanítóknak.   

 

Minden résztvevő emléklapot és könyvcsomagot, a legjobbak oklevélben is részesültek. A legkisebbek korcsoportjában az első díjat Géczi Malom Ingrid kapta, második Szilágyi Balázs és Vincze Emma lett. Különdíjat Póli Dorka és Domján Alexa Zsuzsanna kapott.

Az I.-II. osztályosok korcsoportban első helyen Lele Antónia végzett, a második helyezett Kerekes Dávid,  a harmadik díjat Domján Natália-Mónika kapta.

Különdíjasok Pardi Anita és Orosz Tamás lettek.

A III.-IV. osztályosok kategóriájában az első díjat Tordai Hanna Lilla és Vince Dominik érdemelték ki, másodikok Jeremiás Boglárka és Jeremiás Zsanett, míg a harmadik díjat  Balla Eszternek ítélte oda a zsűri.  Dícséretet  Grim Boglárka kapott.

A legnagyobbak korcsoportjában Pusztai Júlia Sára let az első, megelőzve  Fésüs Márkot és Varga Róbertet.

Az Orsolya óvoda különdíját Kanalas Berta-Ágnes kapta.

 

A program végén Juhászné Orth Ibolya és Molnár Júlia színésznő is gratulált a díjazottaknak, majd a jelenlévők közösen fogadták meg, hogy: Jövőre, együtt, ugyanitt!   

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár