KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KMNE évzáró és karácsonyváró ünnepsége Beregszászon - Közösségben, szeretetben

2023. december 17.

Kárpátalján tizenegy évvel ezelőtt alakult meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE), vidékünk legifjabb szervezete, mely egyben az egyik legdinamikusabban fejlődő is: idén nyáron vették fel az ezredik tagcsaládot, hangzott el az idei hagyományosan megtartott nagycsaládosok karácsonyi ünnepségén, melyre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában került sor.   

 

A Vérke-parti város egyik legnagyobb helyiségét zsúfolásig megtöltő résztvevőket a csetfalvai református gyülekezet Palánta bábcsoportjának előadása fogadta, akik nem csupán a kétezer évvel ezelőtt történt eseményeket idézték fel, de a nagycsaládban élés örömeire, a testvéri szeretetet fontosságára is felhívták a figyelmet. Majd a történelmi egyházak képviselői – a szintén nagycsaládos Zán Fábián Sándor református püspök és Csirpák József görögkatolikus áldozópap, valamint Molnár János római katolikus esperes-plébános – kérték Isten áldását a nagycsaládosok életére, azt kívánva, hogy karácsonykor elsősorban az ajándékozóra figyeljünk, aki értünk, megváltásunkért jött e világba. 

 

Tarpai József, a KMNE elnöke hálatelt szívvel mondott köszönetet Isten gondviselő szeretetéért, amivel mindezidáig megtartott bennünket. Abbéli reményének adott hangot, hogy 2024 a béke éve lesz. Addig is közösen imádkozzunk ezért, a megmaradásunkért, mondta. 

 

Advent harmadik vasárnapján az adventi koszorún reményteli szívvel gyújtjuk meg az öröm lángját is, s hisszük, Jézus elhozza a földre a szeretetet, fogalmazott Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke. Aki azt kívánta, hogy a ránk következő év legyen a béke és a szeretet éve, s hogy a nagycsaládosok példaként álljanak a közösségek előtt, akik tükrözik az igaz testvéri szeretet erejét. 

 

A karácsony az öröm, a békesség, a szeretet ünnepe, szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérni, hanem a szeretettel, fogalmazott köszöntőjében Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja. A háború miatt sajnos idén is sokan távol kénytelenek tölteni az ünnepet családjuktól, s vannak, akik soha nem térhetnek már haza… Bacskai József köszönetet mondott az értékek teremtőinek és azok továbbadóinak, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének, akik számos közösségépítő programmal erősítik azokat, akik a szülőföldjükön maradtak. A diplomata azt kívánta, hogy legyen végre vége már ennek a pusztító háborúnak, s hogy életünk mihamarabb visszatérjen a korábbi medrébe.  

 

A Rákóczi Szövetség elsősorban a magyar iskolaválasztáshoz és a Kárpát-medencei magyar fiatalok kapcsolattartásához kíván segítséget nyújtani, mondta Csáky Csongor elnök. Aki arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy idén 2500 kárpátaljai fiatal üdültetését segítették, s januárban a Sátoraljaújhelyi bázisukon egy nagy közös családi hétvégét szeretnének szervezni a nagycsaládosok számára. A Rákóczi Szövetség elnöke a béke mihamarabbi eljövetelének fontosságát fogalmazta meg, s köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete tagcsaládjainak, illetve egész Kárpátalja magyarságának, hogy kitartanak szülőföldjükön, s arról biztosította a jelenlévőket, hogy a szövetség továbbra is segít, ahol csak tud. 

 

A továbbiakban a KMNE gyermekeinek egy csoportja Szilágyiné Tóth Gabriella alelnök vezetésével karácsonyváró népi játékokat mutatott be, majd a benei fiatalok betlehemes játéka színesítette a programot.

 

Az ünnepség zárásaként az elnökség tagjai átadták a Katolikus Karitász által felajánlott cipősdobozba zárt szeretetcsomagokat, majd a résztvevők a beregszászi római katolikus templom udvarában e napon megrendezésre kerülő adventi vásárba látogattak ki, ahol a szervezők finom bográcsgulyással vendégelték meg a KMNE-karácsony résztvevőit. 

 

Forrás:

Karpatinfo.net

Kovács Erzsébet

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár