KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Jótékonyság, konferenciák, vásárok decemberben

2024. január 2.

Egyesületünk vezetője meghívást kapott Ékes Ilona volt országgyűlési képviselőasszony részéről a Budapesten, Benczúr Palota Kulturális Központban tartandó III. Forrás és Innováció Civil Konferenciára, melyet az ERGO-Európai Regionális Szervezet mellett, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Miskolci Egyetem és a Magyar a Magyarért Alapítvány szervezett december 7-én. A színes témakörökben bőven akadt olyan lehetőség is, hogy a Csíki Anyák Egyesülete más civilszervezetekkel ismerkedjen, esetleg ötleteket merítsen a magyarországi jópéldákból, hisz a szervezők, ergo a konferencia célja az is volt, hogy az érintett témakörök segítsenek kiszámíthatóbbá tenni a civil szervezetek működését, és frissíteni, fejleszteni a szakmai és szakmapolitikai tevékenyégeiket. A meghívó alapján, és a korrektül betartott előadások, beszélgetések témakörei a következők voltak:

 

  1. Stratégiai gondolkodás a civil szektor fejlődésében
  2. Együttműködések a helyi nemzeti értékeink gondozása és a közösségépítés területén
  3. Mesterséges Intelligencia és digitalizáció
  4. A gyermekjogi egyezmény és a gyermeki jogok érvényesítése
  5. Átlátható és felelős gazdálkodás

 

Dr. Kecskés Péter, főosztályvezető, Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya részéről a NEA pályázatok kapcsán kiemelte a szakmai segítségnyújtás fontosságát, a civil központok létjogosúltságát, hogy megyénként fontos lenne, hogy létezzen egy-egy szakmai iroda, ahol ingyenes tanácsadással segítik a helyi civilszervezeteket, de fontos elem volt a fiatalok bevonásának kérdésköre is, fiatalítani kellene sok szervezetet, az adminisztrációs kiadások csökkentése egy másik problémája a civileknek, hisz egyéb küldetéstudata van a szervezetnek, és nem az adminisztrációs gondokkal szeretnének foglalkozni.

 

Gáspár József, az Inven Kft. vezető szakértője A Mesterséges Intelligencia alkalmazások szervezetek életében (A szervezetek működését, kapcsolatépítését segítő megoldások, alkalmazások) előadásában azonnal mélyvízbe repítette a konferencia tagjait, és a ChatGPT világába vezetett be a Generatív AI-nyújtotta lehetőségekkel, ami az adatpontok közti szolgálatokat hozza létre. Nagyon élvezetes előadás volt, ugyanakkor ijesztő, hogy ez a jövő.

 

Dr. Benyusz Márta a Gyermekjogokért Egyesület elnöke igen tartalmas előadást mutatott be Védelem, gondoskodás, részvétel – a gyermeki jogok érvényesítése címmel, melyben kifejtette, hogy a nemzetközi egyezményeknek az az egyik alapvetése, hogy elég nehezen kényszeríthetők ki, illetve félre- és átmagyarázhatók, és ez nehéz helyzetbe hozza a mind a  nemzeti jogalkotókat mind a jogalkalmazókat. Fontos tudni, hogy a gyermekjogi egyezményben lévő jogok nem extra jogosítványai a gyerekeknek, hanem csupán szükségletek, ahhoz, hogy, amikor ezek 18 évesen kilépnek a felnőtt társadalomba, akkor egészségesen tudjanak kapcsolódni, maguk és a társadalom számára. Ismerjék a saját, a mások jogait. Márta kitért az ENSZ gyermekjogi egyezményének három csoportba sorolható pilléreire is, előadásában egy-egy példával illusztrálta a védelem, az ellátás-gondoskodás és a részvétel területeket.

 

Egy utolsó említés a konferenciáról, mely igazán nagyon élvezetes volt, Klinga László, az Állami Számvevőszék Államháztartáson Kívüli Szervezeteket  Ellenőrző Igazgatóság igazgatója részletesen kifejtette a résztvevő, zömében magyarországi civilszervezeteknek, hogy milyen hibákat ne kövessenek el a pályázati elszámolásokban (hasznos volt ezt hallani erdélyi pályázóként is, bár az ellenőrzés lehetősége kizárt J), és, hogy mennyire nyitottak a hangzatosan súlyosnak tűnő Számvevőszék munkatársai a cicilek segítésére, a nehezebb bevallások, számviteli dokumentációk leadásában, és nem csak. Kellemes élmény volt tudni, hogy állami intézmény, ellenőrző szerv ennyire készséges a civilek irányába!

 

 

December 12-én a helyi Rotary Club karácsonyi jótékonysági koncertjén vettek részt egyesületi tagjaink, ahol egy igazán ízléses, változatos zenei összeállítás után, a két idei kedvezményezett kiskorú szülei egyenként 10.000 lej értékű adományt vehettek át, hogy Kende és Sarolta mindennapjai könnyebbek lehessenek.

 

 

December 13-án mézeskalácsdíszétésre került sor a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében, ahová ellátogatott Solymosi Alpár unitárius lelkipásztor, esperes is, és rövid elcsendesüléssel bibliai idézettel hangolódhattak a résztvevők az adventi időszak harmadik vasárnapja előtt.

 

 

December 15-16-a között ismételten részt vettünk a Delicates Accessories csapata által szervezett Kézműves karácsonyi vásáron, ahol gyermeksarkot biztosított egyesületünk, mondókázás és gondtalan  gyerekjáték zajlott két napon keresztül a Nagy István Művészeti iskola tornatermében. Néhány egyesületi édesanya is kiállította természetesen a gyönyörű munkáit, így az ünnepek közeledtével igazán jóleső érzés volt a csíki hidegben az időszaknak megfelelő mézeskalácsillatokat érezni az iskola előterében a vásárosok közt.

 

 

19-én megtartottuk a soron következő, a év utolsó szülészeti látogatását, melyen ismételten sok résztvevőt fogadtunk, sok-sok kérdéssel, kétellyel, de végül is megnyugtató válaszokkal tarsolyaikban.

 

És a jótékonykodásnak még mindig nem értünk a végére, december 22-én a budapesti Plüss Kommandó érkezett Csíkszeredába, és Nyilka Ildikó marosvásárhelyi születésű ötletgazda kérte segítségünket, hogy a székelyföldi koraszülött babáknak egy komoly felszerelést vásárolhasson az adományokból. A rendezvényt sajnos a vártál kevesebben látogatták, de a lelkesedés, a résztvevőknek igazi élmény volt a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar akusztikus koncertje, gazán szívmelengető volt karácsony előtt.

 

 

Aztán jött a karácsonyi ünnep, viszont decemberre maradt még egy utolsó jótékonykodás, december 28-án, amikor egy kisebb-nagyobb baráti társaság 4510 lejt (közel 361.000 Ft.-ot) gyűjtött a volt Márton Áron  Gimnáziumos diákoktól, 40+os évről évre összegyűlő kikapcsolódni vágyó helyiektől, és mely összeget elosztva szintén két kedvezményezettnek sikerült eljuttatni, kezelés célokból. Egy 17 éves kislány kivizsgálásai költségeinek lefödésére és egy fiatal édesanya közelgő műtétjére utaltuk el a begyűlt összeget.

 

Legyünk egészségesek és kedvesek 2024-ben is!

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár