KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A KMNE-összekötők találkozója Beregszászon

2024. január 20.

Tervek és remények - 2024. január 19.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) továbbra is a legdinamikusabban fejlődő kárpátaljai civil szervezet. 2023-ban is közel 100 család csatlakozott az egyesülethez, s immáron tagcsaládjaik száma meghaladja az ezret. 

 

Egy ilyen nagy szervezet jó működéséhez átgondolt tervezésre és sokak összehangolt munkájára van szükség. Éppen ezért a rendszeres elnökségi megbeszéléseken kívül negyedévente az összekötők is találkoznak, hogy tolmácsolják a hozzájuk tartozó tagcsaládok kéréseit, igényeit, megbeszéljék a következő időszak részletes programját, s majd hazatérve azokról tájékoztatják a többieket. Nos, a soron következő találkozóra január 19-én Beregszászban a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban került sor, ahol Zán Fábián Sándor református püspök és Molnár János római katolikus esperes, helyi plébános kérte Isten áldását a nagycsaládosok életére. Köszöntötte s a konzulátus támogatásáról biztosította a résztvevőket Fülöp Andrea, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Csizmadia Alexandra külgazdasági attasé (Ungvári Főkonzulátus) is.  

 

Tarpai József, a KMNE elnöke beszámolt az elmúlt év sikeresen lebonyolított rendezvényeiről, az idei év terveiről, illetve a szervezet helyzetéről. Örömmel számolt be: attól függetlenül, hogy háborús helyzet van, 2023-ban közel 100 család csatlakozott az egyesülethez, s immáron tagcsaládjaik száma meghaladja az ezret. 

 

– Az összekötők beszámolóiból tudjuk, hogy lesz további utánpótlás is, hála Istennek több családba is érkezik a harmadik gyerek. Bár sajnos a háború miatt sokan elköltöztek, de tavaly is több mint hatszáz család aktívan részt vett a programjainkban – nyilatkozta a sajtónak az elnök. –  Az összekötőkkel a mai napon is átbeszéljük – kis és nagy csoportban –, hogyan tudjuk egymást segíteni, milyen programok lennének azok, amelyeket igazán szeretnek és várnak a felnőttek, gyerekek egyaránt, miként lehetne még jobban aktivizálni a ma még passzív tagokat stb.

 

Tarpai József beszámolójában elmondta, hogy a nehezített körülmények ellenére az elmúlt évben maximálisan sikerült teljesíteni a terveket. Az olyan nagyszabású rendezvényeket – gyereknap, családi nap, adventi vásár, karácsonyi ünnepség stb. –, melyek korábban a pandémia, majd a háború kitörése miatt elmaradtak, 2023-ban sikerült megszervezni. S hogy ezekre mennyire nagy szükség van, azt az is mutatja, hogy közel ezren vettek részt például a karácsonyi ünnepségen. 

 

– És a 2024-es évet is egy erős közösségformáló programmal kezdtük. Ugyanis a karácsonyi ünnepségen Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke meghívott bennünket a sátoraljaújhelyi központjukba, így január elején közel kétszázan vettünk ott részt egy családi táborban, amit ezúton is hálásan köszönünk – tájékoztatott Tarpai József. – Idén is szeretnénk megtartani hagyományos rendezvényeinket. Az első negyedév tervei között szerepel sísuli, hófánkozás, igény szerint korcsolyázás, no meg indulnak a már hagyományos klubfoglalkozások is. Emellett februárban többek között megszervezzük a házaspárok hétvégéjét a Vadvölgyben, de tervezzük a házaspárok vacsoráját is. Március 2-án részt veszünk a Kárpát-medencei Családszervezetek Egyesülete által szervezett nagy találkozón, amelyen együtt ünnepeljük majd az Országházban a házasságot, a nagycsaládot. Reméljük, a határátkelés is zökkenőmentes lesz. 

 

A találkozó résztvevői egyértelműen megfogalmazták a közös programok, az együtt töltött minőségi idő közösségépítő szerepét és fontosságát, a béke iránti vágyukat, s hitet tettek amellett, hogy Istenbe és egymásba kapaszkodva átélnek minden nehézséget.

 

Forrás:

Kovács Erzsébet

Karpatinfo.net

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár