KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Rekettyés március

2024. április 1.

Március 1. - Folk tanoda-haj és fejviseletek

 

A középkorban máglyán is végezhette a kibontott hajjal járó nő, de Tyukodon is kiprédikálta a fejkendőtlen asszonyt a pap, a '48-as szabadságharc pedig a mezőségi viseletet változtatta meg — Popa Zsolt előadásán a Rekettye Folk Tanodában az ujjak is jártak, egymás után készültek a szebbnél-szebb hajfonatok.

 

 

Március 2-3.

Budapesti Kirándulás

 

Rekettyés családok jártak Budapesten az Országházban és a Magyar-Vár táborban Pomázon. Köszönjük a KCSSZ-nek a lehetőséget! Csodaszép élmény volt!

 

 

Március 5. - szakkörös kosárfonás

 

Készülnek a kosarak a Rekettye alkotóműhelyében. Vesszőfonó szakkörünk oktatója Boca Ildikó szeretettel, odafigyeléssel és nagy szakértelemmel vezeti a foglalkozásokat. Köszönjük!

 

 

Március 14.

Húsvéti kalácssütés

 

Húsvéti kalácsot sütöttünk az ünnepi készülődés idején, immár negyedik alkalommal. A vártnál jóval nagyobb érdeklődés övezte a programot.

Egyre többen szeretnének az otthon melegében készült kalácsot tenni a húsvéti asztalra. És tudatosan átörökíteni a készítés tudását gyermekeiknek, unokáiknak.

Apró kis kezek mellett édesanyák, édesapák, nagymamák is aktívan bekapcsolódtak. Együtt dagasztottak, fontak, díszítették a finom, foszlós kalácsot.

 

 

Március 19. - Folk nap Pír

 

Szívesen mutatjuk meg a Rekettye népzene, néptánc és kézműves műhelyeinek erdményeit szakmai közönség előtt. Ugyanilyen kihívás számunkra az is, amikor olyan gyerekek, fiatalok előtt állunk színpadra, akik kevéssé ismerik hagyományainkat, még nem találkoztak a táncházmozgalommal. Szilágypérban jártunk, ahol az iskolás gyerekek apraja-nagyja várt minket. Közösen alkottunk, kipróbálhatták a fafaragás, kosárfonás, agyagozás, körmönfonás, batikolás, zsinórkészítés, varrás, méhviaszgyertya készítés mesterségét. A Komák zenekar muzsikájára táncházat tartottunk és együtt mulattunk.

A Rekettye táncosai erdélyi tájak táncait állították színpadra. A műsor végén megkérdeztük a gyerekeket: Ki szeretne így táncolni, mint a rekettyés táncosok? 150 gyermekkéz lendült a magasba. Mi ez, ha nem a legnagyobb elismerés?

 

 

Március 21. - Makramé-tavaszi kopogtató

Húsvéti alkotóműhely

 

Itt a tavasz! A Feltámadás ünnepére készülünk testben és lélekben. S velünk együtt a természet is. Húsvéti alkotóműhelyünkben ezúttal makramé kopogtató készült Szabó Zsuzsival. Otthonaikba is beköltözött a tavasz.

 

 

Március 23.

 

A Kossuth Rádió Országjáró műsorában 12 órától és 15.50-től a Rekettye Kulturális Egyesületről hallhattatok.

 

 

Március 23. - Ifjúsági Zenekarok Seregszemléjén

 

Eseménydús hétvége áll mögöttünk: az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületével karon öltve élettel töltöttük meg a Kallós Alapítvány udvarát.

Büszkék vagyunk Rátok: Görög Dorka, Fabian Luca, Marincas Máté, Murvai Ádám, Székely András, Szűcs Mátyás, Varga Máté. Hajrá Komák Zenekar! Hajrá Mi kérünk elnézést zenekar!

 

 

Március 27. - Virágkötés

 

Csodaszép alkotások születtek Húsvéti alkotóműhelyünkben tegnap este. Kínál István virágkötő mester vezette a foglalkozást. És újra igazolódott a mondás: Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.

 

 

Március 28. - Húsvéti tojásírás

 

Áldott húsvétot kívánunk Húsvéti alkotóműhelyünk tojásíró kalákáján készült képekkel. Kicsik és nagyok közösen alkottak. Köszönjük Zsidó Erna és Stier Zsuzsa!

 

 

Március 29. - Bőröndmúzeum

Szaniszló - Csomaköz

 

Nem elvesztegetett idő az, amit arra fordítunk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje elődeink világát: értékrendjét, életmódját, észjárását, népművészetét.

A Bőröndmúzeum ehhez járul hozzá. Kinyit egy kaput, amelyen belépve bepillantunk ebbe a világba, s ettől a pillanattól kezdve még sokszor visszatérhetünk ide és életre szóló élményeket szerezhetünk.

Csomaközön és Szaniszlón járt a Bőröndmúzeum, ezúttal iskolás gyermekek vártak minket.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár