KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Idén másodszor tartott helyi összekötők-találkozót a KMNE

2024. április 23.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének életében kiemelten fontos helyet foglal el a helyi összekötőkkel való közös munka megtervezése, az elmúlt időszakra való visszatekintés, a következő programok átbeszélése. A negyedévenként megrendezésre kerülő második találkozójukat a Beregszászi Református Gyülekezeti teremben tartották, ahol Tarpai József, a KMNE elnöke az elmúlt negyedévet értékelte. Januártól napjainkig megannyi rendezvényt sikerült megszerveznie a nagycsaládos egyesületnek, melyeken a családok, szülők és gyermekek egyaránt méltán kikapcsolódhattak.

 

– Sajnos a mi életünk sem kizárólag móka és kacagás. Az új mobilizációs törvény minket is aggaszt, megannyi hír kering a témáról. Mi nem szeretnénk ezt a véletlenre bízni, ezért meghívtuk körünkbe ifj. Popovics Sándor jogászt, aki egyrészt ismerteti az új jogszabályt és felel a feltett kérdésekre – magyarázta Tarpai József, miután szólt a mögöttük álló programokról.

 

A találkozó tehát kissé rendhagyóvá vált, ugyanis az új mozgósítási törvény valóban sok nagycsaládos édesapát is érint, hiszen ha három gyermekből egy betöltötte a 18. életévét, bármikor besorozhatják. A bővebb tudnivalók érdekében ifj. Popovics Sándor ismertette a legfrissebb jogszabályt, válaszolt a feltett kérdésekre, amiből akadt bőven.

 

A témával kapcsolatban Tarpai Zsuzsanna szintén válaszolt a kérdésekre, az ukránul megírt jogszabályt igyekezett magyar nyelven megmagyarázni.

 

Az alkalmon jelen volt Gyebnár István, a beregszászi konzulátus ideiglenes ügyvivője is, aki köszöntőjében kiemelte, nagy dolog, hogy a nagycsaládosok minden körülmény ellenére kitartanak. – Bízunk benne, hogy a családoknak és a nagycsaládoknak is van jövője Kárpátalján, a gyermekek biztos, stabil jövő elé nézhetnek, és nem kell szülőföldjüket elhagyniuk – hangsúlyozta a diplomata, majd megköszönte a KMNE vezetése erőfeszítéseit, amit a kárpátaljai nagycsaládok összefogása érdekében tesznek.

 

Hogy milyen rendezvények várhatóak a következő negyedévben, arról Szilágyiné Tóth Gabriella, a KMNE alelnöke beszélt. Mint kiderült, a következő hónapokban sem lesz hiány a rendezvényekből. A teljesség igénye nélkül: a legközelebbi program április 27-én lesz, amikor honismereti kirándulást szerveznek Ungváron és a megyeszékhely környékén.

 

Május első vasárnapja az Édesanyák-napja. Ezt a rangos eseményt a nagycsaládosok egy egész héten át tartják Édesanyák hete címmel. Május 2-13. között Beregszászban és Nagyszőlősön szerveznek az anyukáknak kikapcsolódó programokat.

 

Május folyamán lesz még gyalogtúra, családi hétvége a Vadvölgy Panzióban, horgászverseny Nagydobronyban és Nagyberegen.

 

Júniusban valószínűleg már beköszönt az igazi nyár, és folytatódhatnak a Dédai tónál megszervezett tóparti pihenések. Ám előtte még, június elsején, a Tiszacsomai emlékparkban szerveznek gyermeknapot. Június közepén az Édesapák napját is megünneplik, és a háromnapos családi táborra is sor kerül a Vadvölgy Panzióban.

 

Július első hetében Horváth Anna-alkotóhetet szerveznek, majd anya-lánya és apa-fia programokra kerül sor.

 

 

Forrás:

Hegedűs Csilla

KISZó« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár