KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi Európa-nap és vidám pillanatok a Petőfi ligetben

2024. június 7.

Színes programok és közös játékok varázsolták el a résztvevőket az első Európa-napon május 11-én Királyfiakarcsán, ahol a családok és barátok együtt ünnepelték az uniós értékeket és kultúrát.

A május 11-i Európa-napra a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) szervezésében került sor a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesület részvételével. A  családias hangulatú helyszín, – a Petőfi Baráti Társulás tulajdonában lévő Petőfi liget -egy valódi közösségi élmény színteréül szolgált, tele színes programokkal és érdekes tevékenységekkel az egész család számára. A nap folyamán a résztvevőket számos izgalmas és tanulságos állomás várta, amelyek mindegyike hozzájárult az európai kultúra és az uniós értékek megismeréséhez.

A program megálmodója és felelős szervezője, Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója elmondta, az Európai Unió 27 országában minden évben május 9-én ünneplik meg az Európa-napot, mely az európai békét és egységet hivatott erősíteni, de Dél-Szlovákiában ennek a napnak nincs múltja sem hagyománya. Ezen szeretett volna változtatni, majd hozzátette:

„szóljon ez a nap a barátságról, az együtt töltött tartalmas időről, a vendégszeretetről és egymás megismeréséről.”

„A tematikus nap az európai közös értékeket hangsúlyozza, valamint ösztönzi a határ mindkét oldaláról érkezőket arra, hogy aktív állampolgárként részt vegyenek az Unió demokratikus és polgári életében és járuljanak hozzá a döntési folyamatokhoz.”- mondta Hideghéthy Andrea, a  SZAKC ügyvezető igazgatója.

 

A szervezők a családok részére állomásokat alakítottak ki, ahol különböző feladatokat teljesítettek és értékes nyereményekért részt vettek a Petőfi Sándor életét feldolgozó roll up kiállításra épülő totó kitöltésében, az Európai Unió és Parlament működéséhez kapcsolódó totó kitöltésében és az esélyegyenlőségi akadálypálya feladataiban. Az Európa sátorban kvíz játékokat és tanácsadást biztosíott az Europe Direct Információs Hálózat Komáromi irodájának munkatársa Szabó Zsuzsanna, aki az uniós jogainkról, a fiataloknak szóló európai önkéntes programokról és szakmai tanulmányi utakról tartott beszámolót, valamint ingyenes kiadványok álltak minden korosztály rendelkezésére, és persze az elvégzett feladatok után pecsétet kapnak az ügyes érdeklődők. A Magyarság házában pedig tájékoztatást nyújtott a Csallóköz Natúrpark iroda munkatársa, aki gyakorlati tapasztalatokat osztott meg a határon átnyúló turisztikai programokról, Csallóközről, ezzel ráirányítva a figyelmet közös örökség gazdagságára és a sokszínűségére.

 

A cikk teljes termedelmében itt olvasható: https://felvidek.ma/2024/05/csaladi-europa-nap-es-vidam-pillanatok-a-petofi-ligetben/



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár