KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Európa-konferencia a közös gondolkodás jegyében

2024. június 10.

Milyen Európát szeretnénk? címmel május 25-én a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesület második közös programjára Taksonyfalván került sor.

Az EUROKON24 nevet viselő Európa-konferencia a közös gondolkodás jegyében zajlott hazai és Kárpát-medencei vendégek részvételével, amelyet az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatott az Európai Unió társfinanszírozásával

A program megálmodója és felelős szervezője Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért társulás ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, a konferencia előadásai az európai értékeket hivatottak hangsúlyozni, valamint célul fogalmazták meg, hogy a Kárpát-medence uniós országaiból érkezett vendégeket ösztönözzék arra, hogy nemzetük aktív tagjaként vegyenek részt az unió demokratikus és polgári életében és járuljanak hozzá a döntési folyamatokhoz.

 

A taksonyi Szabadidőközpontba a konferenciára rengeteg ember érkezett Kárpát-medence különböző országaiból, így hamar megtelt a kultúrház minden szeglete. A regisztráció gördülékeny lebonyolításában lelkes önkéntes fiatalok is részt vettek, akik segítettek a résztvevőknek, valamint az Európa saroknál várták az érdeklődőket.

A konferencia vendégeit Taksony község polgármestere, Mészáros Márta is külön üdvözölte, aki bemutatta a Galántai járásban lévő ősi magyar települést is.

Majd Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke ünnepi köszöntőjében rámutatott az Európai Unió fontosságára, előnyeire, ám arra is, hogy sajnos nem tartanak bennünket egyenrangú félnek.

Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke témafelvezető gondolatként Európa visszaszerzéséről beszélt. Mint mondta, az Európai Unió három értékre, mintegy alappillérre épül. Ez a kereszténydemokrácia, a regionalizmus és az őshonos közösségek védelme. Rámutatott, gyenge az az Európa, amely nem védelmezi a kisebbségeket, hiszen Európában több mint 50 millióan élnek, közülük minden hetedik kisebbségben él a rossz politikai döntések, békediktátumok miatt. Hangsúlyozta, az EU tartozik egy szabályrendszer megalkotásával az őshonos közösségek jogainak védelme érdekében.

Ezt követően került sor arra a pódiumbeszélgetésre, melyen Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője és Berényi József, a Régiók Európai Bizottságának a tagja, Nagyszombat megye alelnöke beszélgettek Hideghéthy Andrea újságíró, szerkesztő, a Felvidék.ma felelős kiadója moderálásával.

 

A pódiumbeszélgetést követően a konferencia további részében a közös gondolkodást erősítve ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, az Európai Unió polgárainak jogairól, jogérvényesítési lehetőségeiről beszélt és annak eszköztárát mutatta be, majd Somogyi Alfréd egyetemi tanár, lelkész arra hívta fel a figyelmet, miért fontos uniós jogaink érvényesítésénél nemzeti identitásunk.

A rendezvényen lehetőség nyílt a résztvevők számára egy szórakoztató Eu Totó kitöltésére, illetve megtekinthető volt a Szövetség a Közös Célokért társulás fennállásának 20. jubileumi évfordulójára készült roll-up, amely a szervezet tevékenységét foglalja össze.

 

A cekk teljes terjedelmében itt olvasható: https://felvidek.ma/2024/05/europa-konferencia-a-kozos-gondolkodas-jegyeben/ .

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár