KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

KCSSZ küldöttgyűlés Felvidéken

2024. június 10.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége soron következő küldöttgyűlésére a Felvidéken, Taksonyfalvén, a Szabadidőközpontban 2024. május 25-én került sor.

A küldöttek már május 24-én délután megérkeztek Mátyusföldre, Deákiba, ahol Pásztor Csaba, a MÁNCSE elnökének a vezetésével ismerkedtek a helyi turisztikai látványosságokkal és a nagycsaládos egyesület működési területével.

A közgyűlést Taksonyfalván tartottuk, ahol a napirendi pontok szerint haladva megállapításra került a küldöttgyűlés határozatképessége. A 42 szavazásra jogosult szervezetből 39 képviselte magát. Emellett a Családláncból 29 szervezet képviselője tanácskozási joggal volt jelen a küldöttgyűlésen.

 

A küldöttgyűlés eredményes munkát végzett, elfogadásra került Márton Zsuzsanna elnök asszony 2023. évi szakmai és pénzügyi beszámolója, az Ellenőrző Bizottság jelentése és Márton Zsuzsanna által ismertetésre kerültek a 2024. évi költségvetési és szakmai tervek.

A küldöttgyűlésen közösen imát mondtunk Horváth Szendi Márta emlékére és fájdalommal a szívünkben búcsúztattuk közösen még egyszer gyertyafénnyel és virággal.

 

A nap hátralévő részében tartalmas programok vártak a küldöttekre, akik részt vettek a Milyen Európát szeretnénk? című konferencián, amely a közös gondolkodás jegyében zajlott a felvidéki és Kárpát-medencei vendégek részvételével.

A taksonyi Szabadidőközpontba a konferenciára rengeteg ember érkezett Kárpát-medence különböző országaiból, így hamar megtelt a kultúrház minden szeglete. A regisztráció gördülékeny lebonyolításában a KCSSZ felvidéki, lelkes önkéntes fiataljai is részt vettek, akik segítettek a résztvevőknek, valamint az Európa saroknál várták az érdeklődőket.

A tematikus konferencia kapcsán az európai értékekről hallhattak előadásokat ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogásztól és Somogyi Alfréd lelkésztől, illetve sor került Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője és Berényi József, a Régiók Európai Bizottságának tagja pódiumbeszélgetésére is Hideghéthy Andrea moderálásával.

Ifj. Lomnici Zoltán tárgyilagos előadásában leszögezte, széles eszköztár áll az uniós állampolgárok rendelkezésére jogaik érvényesítéséhez. Ilyen például a petíciós jog, az EU ombudsmani intézménye, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, illetve az Európai Bizottság szerve.

Előadása itt olvasható:

https://felvidek.ma/wp-content/uploads/2024/05/EU-jogervenyesites.pdf

A záró előadást a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Somogyi Alfréd tartotta. Beszélt a nemzeti identitás jelentőségéről és fontosságáról az Európai Unió kapcsán. Mint mondta, napjainkban egyre inkább eljelentéktelenedik a nemzeti identitás, léte bizonytalanná vált, ami Európa hosszú évszázadai során ezidáig ismeretlen jelenség volt.

Az előadása teljes egészében itt olvasható:

https://felvidek.ma/2024/05/somogyi-alfred-a-nemzeti-identitas-jelentosege-europaban/

 

A rendezvényen megtekinthető volt az Európa-kaland: Fedezd fel és ragadd meg a lehetőségeidet! című roll-up kiállítás, amely betekintést nyújt az európai intézményrendszerekbe, bemutatva az európai jelképeket, az európai parlamenti választások mechanizmusát és a részvétel feltételeit. Ezen felül lehetőség nyílt a résztvevők számára egy szórakoztató Eu Totó kitöltésére, illetve megtekinthető volt a Szövetség a Közös Célokért társulás fennállásának 20. jubileumi évfordulójára készült roll-up, amely a szervezet tevékenységét foglalja össze.

 

A tartalmas előadások után a küldöttek közös utazáson vettek részt Alsóbodokra, az Esterházy János Zarándokközpontba, ahol megtekintették a zarándokközpont létesítményeit, szentmisén, tárlatvezetésen vettek részt és koszorút helyeztek el gróf Esterházy János síremlékénél a KCSSZ nevében.

Az esti órák percei a visszaemlékezésekre adtak lehetőséget a MÁNCSE 25. jubileumi évfordulójának megünneplése kapcsán. Önfeledt, vidám beszélgetések, közös emlékek csaltak néha-néha könnyet a szemekbe, új ismeretségek kötődtek, s ezáltal még erősebbé vált a kötelék az öt régióban működő KCSSZ és Családlánc tagszervezetek között.

Vasárnap reggel sokan hazaindultak, ám a magyarországi és erdélyi küldöttek nagy számban útra keltek Pozsonyba. Itt Pásztor Csaba és Hideghéthy Andrea vezetésével ismerkedtek a város kulturális, történelmi és gazdasági jelentőségével, annak koronázó városi időszakából.

Végül egy közös étkezéssel zárult a háromnapos program a Szövetség a Közös Célokért társulás vendéglátása által a CSEMADOK pozsonyi székházában. 

Az ajándék, amit egymásnak adtunk a három nap alatt az az együtt töltött idő, a barátság és a közös gondolkodás voltak. Reméljük a küldöttek a felvidéki vendéglátásnak a jó hírét vitték haza  és jó szívvel emlékeznek vissza az itt töltött napokra!

Köszönetünket fejezzük ki a felvidéki szervezeteknek, akik közreműködtek a KCSSZ tagszervezetetinek a vendéglátásában: Pásztor Csaba, a MÁNCSE, Győri Margit, a FEMIT, Hideghéthy Adrián, a KIK, Bándy Katalin, a VITA HUMANA és a Szövetség a Közös Célokért társulás képviseletében Hideghéthy Andrea, Németh Tímea és Bazsó Barbara részére.

Fényképek:

Küldöttgyűlés

Konferencia

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár