KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Makfalvi Wesselényi Művelődési Egylet

Ország
Románia
Cím
Str. Principala Nr.384
Telefon
+40 746 213 726
Tőkés Brigitta

A Makfalvi Wesselényi Művelődési Egylet 1990-ben alakult Fülöp Irén tanárnő elnökletével, melynek főbb célja a művelődési területeket foglalta magában. 2017-ben az egyesület vezetősége megváltozott, tevékenységét kibővítettük és gyerekek, fiatalok nevelésében vállalunk szerepet, felkaroljuk a nehéz helyzetben élő gyerekeket és fiatalokat, ugyanakkor a szülők megsegítését is tervbe vettük a gyerekek továbbtanulása és fiatal tehetségek kibontakozása érdekében. A Makfalvi önkormányzattal, a Wesselényi Általános Iskolával, A Makfalvi Református Egyházzal nagyon jó partnerséget ápolunk, ugyanakkor a környező falvak iskoláival és egyházaival is és civil szervezetekkel ( Kibédi Seprődi János Kulturális Egyesület, Hope and Vision -Gegesi Egyesület).  

Főbb tevékenységeink: Kulturális tevékenységek kapcsán könyvbemutatók szervezése, Nagy Pál alkotótábor szervezése képzőművészek számára, amelyen gyerekeknek tartottak képzőművészeti gyakorlatokat a művészek; néptáncoktatás és fellépések szervezése. Az önkormányzat és a református egyház mellett részt veszünk a Székely Majális tevékenységeinek szervezésében különböző kézműves és kulturális programokkal. Évente megszervezzük „Karácsonyra Várva” adventi vásárt és fesztivált, ahol többször is lehetőséget kaptak fiatal tehetségek a bemutatkozásra. Részt veszünk a falunapok vagy különböző megemlékezések szervezésében.

Gyerekeinket és fiataljainkat próbáljuk az önkéntes munkával megismertetni és ezekben való részvételre ösztönözni. Ennek keretében indítottuk el a mézeskalácssütést és karácsonykor a nagycsaládosoknak vagy idős, beteg személyeknek vittük ajándékba.

Minden évben táborokat szervezünk (2-3 tábor évente), gyerekeknek fiataloknak különböző témákkal: Hagyományőrző táborok (kibédi, hármasfalusi, makfalvi, felvidéki és magyarországi hagyományőrző csapattagok számára) és Erdély felfedező kirándulások hagyományőrző csapattagok számára. Oktató , nevelő táborok keretében angol nyelvet, román nyelvet gyakorló táborokat, kézműves táborokat szervezünk, melynek keretében szövést, agyag feldolgozást, kosárfonást, makramé bogzást, nemezelést próbálhatták ki és gyakorolhatták a résztvevők. Ezeket a tevékenységeket a téli hónapokban iskola utáni tevékenységként is gyakorolhatják a gyerekek. Fontosnak tartjuk a régi mesterségek megismertetését és felelevenítését ezért községünkben levő helyi kézműveseket látogatunk akik bemutatókat tartanak a gyerekeknek és fiataloknak. Különböző témájú történelmi vetélkedőket szervezünk a környező hagyományőrző csapattagoknak sőt felvidéki és magyarországi jelentkező is volt a járvány ideje alatt, amikor online zajlott a verseny. Fontosnak tartjuk a gyerekek és fiatalok nemzeti hovatartozás és öntudatnevelés megerősítését tevékenységeink által és arra ösztönözzük, hogy felismerjék a szülőföldön való boldogulás lehetőségeit.

Vissza a lap tetejére