KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szent Tádé Júdás Egyesület

Ország
Románia
Cím
B-dul. Jud. utca 9/30
Telefon
+40 752 062 668
Bojoga Mária Ágnes

A Szent Tádé Egyesületet 2010. oktoberében alapítottuk, azzal az elsődleges céllal ,hogy a hátrányos helyzetű magyar családok életminőségének javítása érdekében nem csak megélhetőségükben, hanem jogi ügyek intézésében és minden olyan területen támogatást nyújtsunk, amiben segítséget igényelnek. Szeretnénk a máramarosi szórványban élők esélyeit növelni a régió munkaerőpiacán és az élet más területein. Amikor egy-egy nehéz helyzetben lévő családnak segítő kezet nyújtunk a szülőföldön való megmaradás esélyeit növeljük és az összetartozás érzését erősítjük úgy szűkebb, mint Kárpát-medencei viszonylatban, ami szintén megtrató erő, de a magyar családok erősítésével a gyermekvállalás esélyeit is növeljük. A nehéz sorsú, gyermekeiket egyedül nevelő szülők támogatása szintén nagyon fontos számunkra. Az élet legnehezebb pillanataiban igyekszünk lelki támaszt és biztos menedéket nyújtani.
Munkánkkal szeretnénk mindig kihangsúlyozni, hogy nincsenek egyedül, mellettük állunk. Egyesületünk nem csak a máramarosszigeti szociálisan nehéz helyzetben lévő családokon segít, hanem a máramarosi szorványban élőkön is.
Jelenleg egyesületünk nyilvánratása alapján, a 12 év munka eredményeként, 308 családdal állunk kapcsolatban. Közülük sokan a támogatásunk által sikeresen saját lábukra álltak, a leányanyák közül is vannak kik boldog családot alapítottak és vállalták a második, vagy akár a harmadik gyereket is. Viszont az ő kezüket sem engedtük el teljesen.
Jelen pillanatban négy egyedülálló édesanyának fizetjük az albérletét , gyerekeiket beírattuk magyar ovoda és iskolába. A 12 év során minden évben vittünk 40 hátrányos helyzetben élő, nehéz sorsú gyermeket
táborozni Magyarországra, helyileg Velencére, Gödöllőre és Nagyegyházára.
A járvány előtt öbb településen szerveztük a családi napokat, amit most szeretnénk ujrainditani. Ez a szórványvidéken azért kiemelten fonots, mert ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy egy-egy közösségi ünnep alkalmával megéljük magyarságunkat, ápoljuk hagyományainkat.
Karácsonykor a máramarosi Bethlehemes pásztorjátékunkat több helyeszínen bemutattuk megyénkben és Magyarországon is. Ez mára jó gyakorlattá vált és úgy helyben, mint magyarországi testvérközösségekbe Karácsony tájékán hívják és visszavárják a gyemekeket.
2022 nyarán, 110 hátrányos helyzetű gyereket utaztatunk az Erzsébet taborba, összesen 14 máramarosi településről: Borsabánya , Kapnikbánya , Rónaszék , Kistécső , Hosszúmező , Koltó és környéke , Szamosardó és környéke, stb.
Biztosak vagyunk abban, hogy a hagyományos értékekre nyitott fiataloknak a közösségi életébe történő bevonásával és az egyesületünk egyre szélesedő tevékenységével az összefogás és a magyar közösségeink is tovább erősödnek.

Vissza a lap tetejére