KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hungarikum Napok Nagyszebenben

Esemény
Helyszín: A szabadtéri Astra Múzeum skanzenje
Időpont: 2023. június 30. - július 2.
Szervező: HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete
Kapcsolat:

Közeleg a 14. Hungarikum Napok fesztivál, amelyre minden évben több ezer látogató kíváncsi. Fő célja, hogy bemutassa és ápolja a magyar népi kultúrát és a hagyományokat. Az eseményre június 30-tól július 2-ig kerül sor a nagyszebeni ASTRA Skanzenben, Európa egyik legnagyobb falumúzeumában, amely több mint 300 épületével és hatalmas területével tökéletes helyszínt biztosít az eseménynek.

 

A három napos rendezvényen számos gasztronómiai és kulturális program várja az érdeklődőket: őstermelők és kézművesek vására, mesterségek bemutatása, néptánc- és népzenei előadások, gyermekműsorok és koncertek, amelyek mind hozzájárulnak a magyar népi kultúra és hagyományok, a hungarikumok megismeréséhez és ápolásához. Ugyanakkor rendkívül népszerűek a gyermekfoglalkozások, amelyeken a legkisebbek megismerkedhetnek a magyar népi kultúrával és hagyományokkal.

 

A térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményéről idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, a vásár hivatalos megnyitójára pénteken kerül sor. A Gasztro téren a látogatók kézműves bemutatókon is részt vehetnek, a hagyományos magyar ínyencségek mellett pedig pálinkát, kézműves söröket és borokat kóstolhatnak. A vásár naponta 10:00 és 19:00 óra között tart nyitva. A pénteki napot a Dream Flow zenekar ifjúsági koncertje színesiti. 

 

Az esemény fő attrakciója a nagyközönség számára idén is a Főzőverseny, amelyre szombaton, július 1-én kerül sor. Az amatőr csapatok bográcsban készült magyar ételek elkészítésével versenyeznek. A résztvevők Kárpát-medence különböző településiről érkeznek, hogy megmutassák, ki készíti a legjobb gulyást és bográcsos ételeket. A versenyre június 20-ig nevezhetnek a csapatok, egy online űrlap kitöltésével. 

 

A szombati napon sem maradnak el a kulturális műsorok, az érdeklődők megnézhetik a Nagyszebeni Citera Csoport előadását (oktató és csoportvezető: Bucz Júlia), a Daniel BRASS DANCE fúvószenekar koncertjét, a BEKECS Néptáncszínház előadását.  A nap során még fellép a TOKOS Zenekar és a TATROS Együttes, a napot táncház zárja. 

 

Az esemény utolsó napján, vasárnap igazi gasztronómiai élményben lehet részük a résztvevőknek, ahol a zsűri séfjei a magyar konyha világát mutatják be az ételeikkel, amelyeket lehetőség lesz megkóstolni. Július másodikán is lesz népzene, fellépnek a FINOM Zenekar, az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület népdalcsokorral, majd a Daniel BRASS DANCE egy fúvószenei előadással. Koncertezik az ESZTERLÁNC Zenekar és vasárnap sem marad el a táncház. 

 

Idén is elkészítik a Mikóujfalusi rakott ág desszertkülönlegességet, ezt szombaton kóstolhatják meg a látogatók. Szombaton és vasárnap is jelen lesz a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni. 

 

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum. 

 

Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség-Nemzeti Együttműködési Alap, Kovászna Megyei Tanács és Művelődési Központ, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, EVIDA Kft.

 

Forrás: https://szeben.ro/hungarikum-napok/8973/hungarikum-napok-2023-ban/

Vissza az eseményekhez

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS