KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Legfrissebb hírek

Segít a menekülteken a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

2022. március 19.

A február 24-én orosz-ukrán háború kitörése óta igen sok ország nyújt humanitárius segítséget Ukrajnának. Civil szervezetek, magánszemélyek kezdtek adományok gyűjtésébe, hogy segítsék azt a több millió ukrán menekültet, akik a bombázások miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, s nem is tudják, hogy lesz-e hová visszatérniük… Az adományokat a karitatív szervezetek fogadják, köztük a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, melynek munkatársai, önkéntesei keményen helytállnak nap mint nap.

Női találkozók Pécsett

2022. március 13.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete női találkozókat szervez kéthavonkénti rendszerességgel az egyesület székházában. A találkozók nyitottak, s a résztvevők igényei szerint választjuk a témákat.

Ha értékes álmok megvalósulnak, s a nemzet javára válnak…

2022. március 8.

Több mint húsz éve annak, hogy a Búcson élő Szobi házaspár elindította a Felvidéki népviseletek feldolgozását tájegységek szerint Csallóköztől – Bodrogközig, vagyis az egykori magyar Hon területén élő néprajzi tájegységek népviseletét.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a családok biztonságát tartja szem előtt

2022. március 7.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét (KCSSZ) alkotó több mint 90 civil szervezetet a magyarországi tagság mellett különböző államok polgárai alkotják. Ezt a szervezetet azonban 20 éve összeköti a közös anyanyelv, a kultúra, a történelem és az összetartozás érzése.

Az erdélyi KCSSZ és Családlánc tagszervezetek februári hírlevele

2022. március 6.

Kedves Barátaink!

 

Egy kis érdekességet hozok a Wikipédiáról, így a naptári tél utolsó hónapjában, miszerint az eredeti julián naptár szerint az év utolsó hónapja (február), 29 napos volt, a szökőévekben pedig 30 napos. Augustus császárnak köszönhető, hogy a február hónap lerövidült, mert amikor elnevezte magáról az akkori hatodik hónapot, ugyanolyan hosszúvá – 31 napossá – tette, mint amilyen július volt, és a hiba korrigálása érdekében a február hónapot 29-ről 28 napra, szökőévekben 30-ról 29-re rövidítette.

 

A Római Birodalomban a február hónap 30. napja neve „pridie calendas martias” (március első napját megelőző nap) volt, a napok számozása visszafelé történt.

 

A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

 

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott. A hagyományosan februárra eső farsang időszakon kívül egy ideje a szerelmesek napját is ebben a hónapban tartják, illetve a számunkra ennél sokkal fontosabb Házasság Hetét is, melyet Magyarországon 2008 óta rendeznek a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével, és melybe Erdély több városa is sikeresen csatlakozott évekkel ezelőtt. A Hét idei mottója a Maradjunk együtt!, erre az alkalomra küldte el a híres Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész  is videóüzenetét a magyar családok számára: https://youtu.be/iLggJaYyWFQ

 

Fogadják szeretettel a tagszervezeteink beszámolóit!

Megtartotta évértékelő közgyűlését a Via Mariae Polgári Társulás

2022. március 5.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség mellett működő Mária-út munkacsoport az elmúlt napokban az online térben tartotta meg ülését, amikor kiértékelte 2021-es évi munkásságát és kitűzte céljait a 2022-as évre. Az ülést Méhes Richárd, a társulás elnöke vezette.

A Pro Le-Ti februári hírei

2022. március 4.
A PRO LE-TI Polgári Társulás a mélyszegénységben élő lányok és nők számára indított "Egy táska női szeretet" elnevezésű országos gyűjtőkampányhoz azzal a céllal csatlakozott, hogy minél több adomány gyűlhessen össze a felső – gömöri régióban élők számára. Igyekezetükhöz a Rozsnyói járás legnagyobb munkáltatóját, az Essity Slovakia kft vállalatot hívták segítségül.    „A R...

Hírek Orosházáról

2022. március 3.
Napi munkánk - az Élelmiszerbankos Tescós pékáru adomány  -  sajnálatunkra egyre kisebb a mennyisége. Csoportvezetőinknek döntést kell hozniuk, hogy a jobban rászoruló, kisgyermekes családokhoz jusson el a segítség.  Napi munkánkká vált szinte a helyi kistermelőkkel való kapcsolattartás is, ami rendszeresen biztosít kedvezményeket.  E hónap izgalmas lehetősége családjaink  kedv...

Hírlevél feliratkozás