KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Legfrissebb hírek

XXII. Emese Udvarházi Nap Búcson

2020. szeptember 13.

Könyvbemutató a babacsaládokról és a társulás húsz éves tevékenységéről

Augusztus 20. kézműves pályázat- Díjkiosztó

2020. szeptember 9.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete ( KMNE) az augusztus 20-ai államalapítás emlékére meghirdetett kézműves pályázatának díjkiosztóját tartotta Beregszászban ,a Pásztor Ferenc Közösségi Ház udvarán.

Vajdasági HHV nyári családi nagytalálkozó

2020. szeptember 4.

Sajnos ez a vírushelyzet sok rendezvényünket meghiúsított. Ezt a Nyári Nagytalálkozónkat is már kétszer el kellett halasztanunk. Dicsőség és Hála az Úrnak, hogy az utolsó pillanatban, 2020. augusztus 29-én, szombaton, szabad térben – Péterrévén, a Vadász Egyesület területén sikerült megtartanunk.

 

Horgász suli Kárpátalján

2020. szeptember 1.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett idei második Horgász-suli nevet viselő programjának a Beregszászi Tutu Tó adott otthont augusztus 21-én.

A csongrádi Bölcső Nagycsaládosok Egyesületének beszámolója

2020. augusztus 20.

Mi, a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesületének tagjai is alig vártuk már, hogy enyhítsenek a koronavírus okozta szigorításokon. Konzorciumi partnerként dolgozunk a helyi- és környékbeli önkormányzatokkal, civil szervezetekkel a „Tisza-menti virágzás” EFOP-os pályázatban. A mi feladatunk, hogy évente 5 családi napot, 4 családi hétvégét és tudatos pénzügyi magatartás foglakozásokat szervezzünk. Ösztöndíjat fizetünk hátrányos helyzetű tanulóknak és nyári tábort vezetünk. Minden programunkat újra kellett tervezni, így neki is láttunk nem csak a tervezésnek, hanem a megvalósításnak is. Májusban közösen mentünk „Rompiknikre” a kondorosi Batthyány-Geist vadászkastélyhoz. Bejártuk minden zeg-zugát, meghallgattuk a történelmi visszatekintést, még a kastély szellemével is találkoztunk, alaposan ránk ijesztett, amin utólag nagyon jókat nevettünk. Az egész napot a szabad levegőn töltöttük, beszélgettünk, természetesen dolgoztunk is egy kicsit, előretekintettünk. A gyerekek jót játszottak a hatalmas és szépen gondozott kastélykertben.

Következő családi napunkat a Nemzeti Összetartozás Napjának délutánján tartottuk. Ünnepélyessé tettük az alkalmat, verseket és történelmi előadást hallgattunk, majd a tűz mellett felemelő pillanatokat éltünk át, elénekeltük a Nélküled című dalt. Most ismét útra készen állunk, a következő úticélunk Mártély Holt-Tisza part. Közösen főzünk, horgászunk, kézműveskedünk, fürdőzünk, napozunk, bejárjuk a helyi tanösvényt és a festők, alkotók házát. Már a következő alkalmat is tervezzük, amikor a közelmúltban felújított Közösségi Házunk udvarát rendezzük át egy kicsit. A nyári tábor programja szinte teljesen összeállt, kiírtuk az új ösztöndíj pályázatot, járjuk a környék településeit és okítjuk a gyerekeket a tudatos vásárlásra, a helyes pénzkezelésre. Szóval, megvagyunk, egészségesek vagyunk, dolgozunk jókedvvel és nagyon várjuk a baráti találkozásokat Veletek!

Folyamatos a munka a VANCSEZ-ben - Krizsán V. Vilmos elnök beszámolója

2020. augusztus 10.

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségében a koronavírusos járvány idején is folyamatos tevékenység volt, hiszen ez idő alatt került sor egy állandó munkatárs alkalmazására. A programkoordinátor nem csak az adminisztratív munkák elvégzésében segített, hanem a nagycsaládos ház működtetésében és karbantartásában, az iroda felszerelésében és beindításában, a számitógépes programok installálásában, a Vancsesz kellékeinek átköltöztetésében, az arhívum rendezésében, illetve a különböző nyári programok és családbarát rendezvények előkészítésében.

Az elmúlt évre vonatkozó jelentések, elszámolások és pályázatok lezárása után kezdtük elkészíteni az idei terveket, projekteket és pályázatokat. A népesedési és családgondozási programunkat elküldtük a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács részére. Az említett helyekről érkező támogatásoknak köszönhetően kerül sor a nemzetközi népesedési konferencia megszervezésére októberben, a II. vajdasági családkongresszus előkészítésére, a nagycsaládos ház működtetésére (iroda, állandó munkatárs foglalkoztatása, szórólap, gazdasági tevékenység megkezdése, stb), családgondozás az egyesületekben, családbarát rendezvények szervezésére, a szövetség tagszervezetei helyzete felmérésére és elemzésére, munkájuk segítésére, a Vancsesz díjátadó ünnepségére, az érdekvédelmi tevékenységre és az együttműködésre a program megvalósítása érdekében.

Június 6-án megtartottuk Péterrévén a Vancsesz évi közgyűlését és az összetartozásnapi megemlékezést. A tavalyi évre vonatkozó jelentések és az idei tervek elfogadása után állásfoglalás volt a Családtudományi Szövetséggel és a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetségével való együttműködésről.

Meghoztuk a nyári programok megszervezésével kapcsolatos döntést, amely szerint június 28-án Kishegyesen, július 5-én Bácskossúthfalván, július 26-án Horgoson, augusztus 1-én Topolyán és augusztusban Adán tartunk családi napot. A nemzeti összetartozás családi napját augusztus 9-én Péterrévén, a nagycsaládos háznál tartjuk meg, amelyen számítunk a partner szervezeteink képviselőinek részvételére is.

Augusztus 28-án Családalapítás a szülőföldön címmel tartunk tribünt a MOCSE szervezésében. Ezen a beszélgetésen több olyan közéleti személyiség vesz részt, akik nagycsaládban élnek, példát mutatva a közösségnek.

A horgosi Fészek Ncse szervezésében és a Vancsesz támogatásával kerül sor a XVI. gyermektábor megszervezésére július 6. és 12. között. A vadásztanyára 6-15 éves gyermekeket várnak a sátorozásra és gazdag programmal készülnek a szervezők.

Amennyiben támogatást kapunk a BGA részéről, akkor augusztus 23-tól szervezzük meg a IX. Családi és közösségi életre nevelő ifjúsági táborunkat. A kishegyesi Kátai tanyára 13-17 éves fiatalok benevezését várjuk, ahol több érdekes foglalkozással, röplabdával, játékos vetélkedőkkel és a családi meg közösségi életre vonatkozó beszélgetésekkel készülünk.

A nyár folyamán szervezetünk tagjai jelen lesznek a segesvári, csongrádi és más partner szervezeteink rendezvényein is. Reméljük, hogy a járvány nem befolyásolja majd a további munkánkat.

Vajdasági hírek

2020. augusztus 3.

Vajdaság-szerte a június hónap az Összetartozásunk Tüze rendezvény jelképes tűzgyújtásával kezdődött, ahol több Délvidéki településen a helyi egyesületek, szervezetek közösen emlékeztek meg a Trianon 100. évfordulójáról.

Az 100. évfordulóhoz kötődött a Szabadka-i Smile Nagycsaládosok Egyesülete által meghirdetett rajz- és fotópályázat is, amely az óvodásoktól a középiskolás diákok részére szólt.

Az egyesület, eredményes közreműködésnek köszönhetően, június elején, 25 családnak ajándékozott belépőket a Szabadka melletti palicsi Àllatkertbe. A járvány miatt kialakult szigorítások enyhítésével az egyesület, újabb kirándulásokat szervez tagjai részére, mint ahogy az elmúlt évekre is jellemző volt.

Június elején a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesület valamint a Vöröskereszt tagjai, közösen takarították ki a helyi Tűzoltóotthon konyháját és termét. Június 28-án Családi Napot szerveznek. Mindenkit szeretettel várnak reggel 9 órától a kishegyesi labdarúgópályán. Gyerekfoglalkozások, cserkész játékok várják a gyerekeket, valamint uzsonnát és ebédet biztosítanak minden résztvevőnek.

A FEMIT Polgári Társulás idén nyáron is megszervezte nyári táborát ezúttal a felvidéki Kovácspatakon

2020. július 27.

A nyári szünidővel a fiatalok számára a pihenés mellett a szórakozás és a táborozás időszaka is elkezdődött. A felvidéki FEMIT két tábora közül az elsőt nagy sikerrel a 8-12 évesek számára 2020. július 13. és 18. között szervezte meg.

A tábor általános napirendjében szerepeltek olyan programok, amelyek a pihenés és a felüdülés mellett a táborlakók érdeklődése szerint szakemberek bevonásával valósultak meg. A napi rutin mellett, mint a reggeli torna, a mosogatás, a szobák tisztasági értékelése a gyerekek túráztak és cserkész napon vettek részt. Megrendezték a tábor Ki mit tud? vetélkedőjét, amire a gyerekek nagy lelkesedéssel készültek.

A foglalkozásokon többek között Böde Péter vándor mesemondó, Újpál Emőke és Nagy Annamária pszichológusok játékos feladatokkal beszélgettek komoly témákról a fiatalokkal. SZó esett többek között a környezetvédelemről és pénzzel való gazdálkodás fontos szempontjairól.

Hírlevél feliratkozás